DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Újra Szabó Zoltán képviselő úrra hivatkozom, aki elszaladt a teremből, miután elmondta az utolsó kétpercesét. Ügyesen a két kormányzati ciklus teljesítményét összemosta, és a szánkba kívánja adni azt, hogy mi arra vagyunk büszkék, hogy két kormányzati ciklus, azaz nyolc év alatt csak 2 százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke. Egyikünk sem mondott ilyesmit, hogy két kormányzati ciklus teljesítményére büszkék lennénk, hisz az első kormányzati ciklusban, az önök ciklusában két kézzel elvettek a nyugdíjasoktól.
Hozzáteszem, én mindig elismerem azt, hogy más volt az ország gazdasági teljesítőképessége akkor, és más volt az Orbán-kormány idején. Az más kérdés, hogy volt-e ilyen nagy teljesítménykülönbség, ami azt indokolta, hogy az önök idejében 12 százalékkal csökkenjen a nyugdíjak reálértéke. Ha csak megkísérelték volna, mondjuk, a leginkább kiszolgáltatott társadalmi csoport esetében - és ezek a nyugdíjasok, ők nem tudnak már a saját sorsukon segíteni -, csak megkísérelték volna legalább a reálértékét megtartani az akkori nyugdíjaknak, akkor most Szabó Zoltán azt mondhatná, hogy igen, a két kormányzati ciklus alatt 16 százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke. Nincs miért büszkélkednünk a két kormányzati ciklus teljesítményével, de elsősorban a Horn-kormány teljesítménye miatt kell ilyen szempontból szégyenkeznünk.
Ezért mi azt mondjuk, hogy tegyük félre a múltat, a Horn-kormányt, az Orbán-kormányt. Itt van egy üdvös pillanat: önök nagyon jól tudják azt, hogy az idei évi bérkiáramlás sokkal nagyobb lesz a tervezettnél, még amit az Orbán-kormány megálmodott; önök a száznapos csomagjuk kapcsán további béreket fizetnek ki a mi helyeslésünkkel és a mi támogatásunkkal, és ez további nyugdíjemeléseket fog maga után vonni. Tehát nemhogy itt nem tudunk megállni, ahol most önök meg akarnak állni, hanem a nyugdíjaknak még ezen felül is nőniük kell, és ehhez bizony az önök szavazata is kell majd, mert a törvények ki fogják kényszeríteni a további nyugdíjemelő lépéseket. Úgyhogy most ne csináljunk egy fél lépést, hanem építsük be ezt a nyugdíjak alapjába! (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me