DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési törvény módosításában a 19. § a termőföldről szóló 1994. évi törvény módosítását tűzte napirendre. Ilyenkor azt szokták mondani: méltatlan, miért nincs a Házban a szaktárca képviselője. Valóban szerencsés volna, ha itt lenne, és nem szerencsés - mint ahogy soha nem szerencsés - egy másik törvényen belül egy szaktörvény módosítása. Nos, a termőföldről szóló törvény módosítása a költségvetési törvény módosításán belül szerencsétlen több szempontból is. Egyébként a 61-89., illetve a 90. pontban szereplő módosító indítványokhoz szeretnék hozzászólni, elnök úr.
Az első pontban, a 61. pontban azt irányoztam elő, hogy ezt a részt töröljük a törvényből, tudniillik semmi nem indokolja a termőföldről szóló törvény módosítását. Ez teljesen friss törvény, szakmai törvény. Azt gondolom, hogy azok, akiket földhöz szeretnénk juttatni, és akiknek a gazdálkodását szeretnénk segíteni, e törvény alapján, a tavaly év végén elfogadott törvény alapján igenis helyzetbe hozhatók, és nem célszerű a törvény módosítása. Tehát a jelentés 61. pontjában az egész javaslat elhagyását indítványoztam.
A későbbi pontokban gyakorlatilag a törvény egyes részeit kívánom elhagyni, illetve abból néhány fejezetet módosítani. Így a 62. pontban a javaslat a mezőgazdasági szolgáltatást becsempészi a kiegészítő tevékenység fogalomkörébe. Nincs is ezzel semmi baj, ha a kiegészítő tevékenységet is behozza, de nagyon bonyolítja a helyzetet. Bonyolítja több szempontból is, nem áll egy fogalmi meghatározás mellé, amely alapján tudnánk, hogy mit ért az alatt, hogy mezőgazdasági szolgáltatás, meddig értelmezzük a mezőgazdasági szolgáltatást.
Gondolom, a törvényjavaslat beterjesztője mezőgazdasági szolgáltatás alatt a különböző gépszolgáltatást, talajművelést, betakarítást, tárolást, szállítást érti. Csak szeretném elmondani, hogy ugyanilyen alapon mezőgazdasági szolgáltatás lehet az is, ha valaki, mondjuk, kutatást végez, és kutatási eredményeket bocsát a gazdák rendelkezésére. Ha ez így van, és 50 százalékában ezt végzi, akkor bizony a kiegészítő tevékenysége folytán mindazon kedvezményekben részesülhet, amelyekben a mezőgazdasági gazdálkodók, a családi gazdálkodók részesülhetnek. Ezt a kiegészítést tehát én nem tartom szerencsésnek, és nem tartom elfogadhatónak.
A 66. pontban egy nagyon érdekes dolog van. Hadd mondjam el, igen tisztelt képviselőtársaim, hogy a főtitkárság azon indítványát nagyon támogatom, amely szerint egy nyelvészt alkalmaz, vagy legalábbis a fogalmak tisztázására a főtitkárság alkalmaz egy személyt, tudniillik két pontban megfogalmazza ugyanazt. Itt arról van szó, hogy "a magánszemély, akinek legalább három éve a bejelentett lakóhelye" - teljesen értelmetlen mondat. A megelőző bekezdésben egy teljesen értelmes mondat van, ezt próbálom kijavítani arra, hogy "bejelentett lakóhelye legalább három éve". Azt gondolom, hogy így helyes a mondat. Az egyik helyzetben, amit a kormány terjesztett elő, úgy természetes és elfogadja, a módosítás ilyen esetben pedig nem, és ez csak egy pontosítás lenne. Szerintem igazából a fáradságot nem vették arra, hogy ezt próbálják módosítani.
Aztán a helyben lakó személyének a megítélése, tisztelt képviselőtársaim. Nem attól lesz valaki helyben lakó, hogy szakirányú végzettséggel rendelkezik-e vagy sem, és hogy a mezőgazdasági tevékenységét hogy folytatja, a jövedelme 50 százaléka miből származik. Ha önök megnéznék a zárórendelkezést az elfogadott törvényben, ez azt mondja, hogy 2005-ig minden személy megfelel a családi gazdálkodó és a helyben lakó fogalmának is, tehát a helyben lakóhoz a szakirányú végzettséget egyáltalán nem kellene betenni. Az a helyben lakó meghatározás, amit a törvény tartalmaz, a korábban elfogadott törvény, tökéletesen megfelel a helyben lakó fogalmának, a szakmai végzettséget nem kellene hozzátenni, tudniillik koherenciazavar lesz a törvényben, miközben a törvény - még egyszer mondom - 2005-ig megengedi, hogy szakirányú végzettség nélkül is lehessen valaki gazdálkodó, családi gazdálkodó. Ez egy teljesen felesleges dolog.
Elnök Úr! Kérdezem, hogy ha több pontról beszélek, és többször nyomnám meg a gombot, akkor összevonható-e az öt perc, vagy nem. Újra meg kell nyomni?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me