DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Ha már ilyen béke van, akkor a helyzetet fokozni szeretném: olyan ügyben nyújtottunk be Donáth László képviselő úrral módosító indítványt, amellyel valószínűleg szintén nem aratunk különösebb viharokat. Az ajánlás 25. és 26. pontjáról van szó, amelyben az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete támogatását kérjük. A kormány támogatja javaslatunkat.
Ennek az ügynek, ha tetszik, szimbolikus jelentősége is van, hiszen az előző kormány ettől az intézettől, amely az egyik legrangosabb intézménye a XX. századi magyar történelem kutatásának és a nevében is megjelölt témának, különösebb érthető okok nélkül megvonta a támogatást, és az intézet működését végveszéllyel fenyegette. Mi ezért kértük ennek az intézménynek a támogatását.
Most nem szeretném az intézmény rangját bizonyító dokumentumokat, kiadványokat és könyveket sorolni, ez az egyetemes magyar kultúrát gyarapító tevékenység, alapvető monográfiák és kézikönyvek jelentek meg ennek az intézménynek a tevékenysége során abban a fontos ügyben, amit az intézmény címe is jelez, az 1956-os forradalom kutatásának ügyében.
Ebben az intézményben zömében olyan kutatók dolgoznak, akik az elmúlt tíz évben váltak igazán rangos kutatóvá. Semmilyen módon nem kötődnek az előző rendszerhez, hiszen akkor még fiatal emberek voltak, tulajdonképpen felnőtté az elmúlt húsz évben váltak. Mindezt csak azért szeretném egyértelműen elmondani, mert sokan talán azt hiszik, hogy valamilyen múlt rendszerhez való kötődés miatt fosztotta meg az előző kormány ezt az intézetet a támogatásától. Nem; tulajdonképpen racionális, elfogadható, de nem racionális érvet sem hallottunk az előző kormány működési idején arra, hogy miért akarták megszüntetni, felszámolni ezt a jeles intézményt.
Ráadásul ez a támogatás, amit kértünk Donáth László képviselőtársammal, nem szerepelt a száznapos kormányprogramban, ez egy többlettámogatás, de szimbolikus abban az értelemben, hogy az előző kormány, ha tetszik, kártékony tevékenységének egy apró, de számunkra és sokak számára jelentős következményének felszámolásáról van szó. Ezért, miután senkitől nem veszünk el, nem fosztjuk meg az előző kormány által felállított intézményeket semmiféle költségvetési támogatástól, azt gondolom, hogy a mai ellenzéki képviselők is lelkesen fogják támogatni ezt a módosító indítványt.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az SZDSZ és az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me