DR. SZABÓ ERIKA

Full text search

DR. SZABÓ ERIKA
DR. SZABÓ ERIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ajánlás 24. pontjához szeretnék támogatóan hozzászólni, hiszen ezt a módosító indítványt Szűcs Lajos, Mátrai Márta, Selmeczi Gabriella, Pokorni Zoltán és Balsai István, a Fidesz és az MDF részéről közösen nyújtották be.
Ez a módosító indítvány az egyszeri 19 ezer forintos nyugdíjemelésről szól és arról, hogy azon túl, hogy ha a kormánypártok ezt a 19 ezer forintos egyszeri juttatást oda kívánják adni a nyugdíjasoknak, ha a szándékaik valóban a nyugdíjasok segítését szolgálják, akkor ezt a későbbiekben építsék be a nyugdíjba, vagyis egytizenketted részével ennek az összegnek havonta a továbbiakban növeljék a nyugdíj értékét, ami havonta több mint 1500 forintot jelentene a nyugdíjasok számára.
A probléma ott kezdődött, hogy a szocialista rendszer idején a nyugdíjak is - ugyanúgy, ahogy a bérek - méltatlanul alacsony, leszorított állapotban voltak, és a rendszerváltozás után eltelt tizenkét év még nem volt elegendő arra, hogy ezek elérjék azt a szintet, ami méltónak lenne nevezhető. A Horn-kormány idején a nyugdíjasok további értékvesztést kellett hogy elszenvedjenek, hiszen az alatt a négy év alatt 12 százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke.
A polgári kormány - érzékelve ezt a súlyos, nehéz és igazságtalan helyzetet - minden intézkedésével arra törekedett, hogy a nyugdíjakat növelje, és differenciált nyugdíjemeléssel próbált segíteni elsőként is a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőkön, hiszen ők 25 százalékos nyugdíjemelésben részesültek.
(15.40)
A későbbiek során is minden alkalommal a nyugdíjemelés olyan volt, hogy beépítették a havi kifizetendő nyugdíjakba az emelés összegét. Soha nem volt egyszeri adományként, a kormány által mintegy ajándékként odaadott összeg. Az emelkedés mindig kiszámítható módon, rendszeresen és havonta jutott el a nyugdíjasokhoz. Ez egy tudatos politika eredménye volt.
Végül a polgári kormányzás négy éve után ez azt eredményezte, hogy 16 százalékkal nőtt a nyugdíjasok nyugdíjának a reálértéke, vagyis 16 százalékkal többet ért a nyugdíjuk az eltelt négy év után, mint korábban, vagyis többet vásárolhattak a nyugdíjukért, mint a négy évvel megelőző időszakban.
Ha ez a szemléletváltás, amely látható a kormánypárti képviselőknél, valóban komoly - tehát érzik azt, hogy a Horn-kormány idején adósai maradtak a nyugdíjasoknak, hiszen akkor csökkent a nyugdíjak értéke, és ezen szeretnének változtatni, javítani most a 19 ezer forint juttatásával -, ha komolyan gondolják, és a szemléletváltás valóban megtörtént önökben, akkor kell hogy támogassák ezt a módosító indítványt, amely ezt az emelést a későbbiekben beépíti a nyugdíjalapba.
Kérem önöket, hogy ezt a módosítást támogassák, ismerjék el azt, hogy a nyugdíj a megdolgozott évek után jogosan jár a nyugdíjasoknak. Ezt nem az önök kénye-kedve szerint kell adományként osztogatni, hanem ez járandóság, méltóképpen megilleti mindazt a három és fél millió embert, aki ma Magyarországon nyugdíjból él. Tudom, hogy ez az összeg 30 milliárd forint többlet-költségvetési pénzt igényelne, de azt hiszem, az önök szavahihetőségének megtartása megér ekkora összeget.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me