DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azért ez a mostani vita elég példátlan abból a szempontból, hogy ismét folytatódik az a riogatás, ami a két forduló között elindult az országban. Örülök annak, hogy Farkas képviselő úr bemutatta és felolvasta szó szerint azt, ami megjelent a hirdetésben. Azért örülök ennek, mert egyértelművé tette azt, hogy amiről itt mi vitatkozunk, az ilyen szempontból álvita (Babák Mihály: Veres úr, nem álvita, van egy javaslat!), hiszen pontosan a választási ígéret végrehajtása szerepel a beterjesztett törvényjavaslatban, Babák képviselő úr. Pontosan az szerepel az előterjesztett javaslatban, emellett érveltek a kormánypártiak, és az ellenzéki oldalról megint elhangzik olyanfajta vélekedés, mely szerint nem az valósul meg, pedig az ígéret betartása folyik. Pontosan annak az ígéretnek a betartása folyik, ami első pontként szerepelt a tizenkét pont között. (Babák Mihály: Csekket adtak róla!) Ezt azért szeretném elmondani Babák képviselő úrnak is, mert úgy látom, még mindig nem értette meg, hogy pontosan mi volt az ígéret tartalma. (Babák Mihály: Csekket adtak!)
A másik megállapításom: önök elfeledkeznek arról, hogy mivel érveltek az elmúlt időszakban, az elmúlt hónapokban, nagyjából az elmúlt egy évben. Azzal érveltek - ma is elhangzott az érvek között -, hogy az önök kormányzása idején sikerült több mint 15 százalékkal növelni a nyugdíjak reálértékét. Ez azt jelenti, az önök érvrendszerében is benne van az, hogy önök kvázi visszaadták azt a pénzt, amit akkor nem kaptak meg a nyugdíjasok. Márpedig ha visszaadták, akkor az a módosító javaslat, amiről itt most a vita folyik, nyilvánvalóan szükségtelen, mert egyértelmű dolog, hogy az lett volna a helyes módosító javaslat, amiről Farkas képviselő úr beszélt, nevezetesen, ha az egyszeri juttatás mértékéről folyna a vita. Ha tehát önök visszaadták, és ezt igazándiból nem sokan vitatták, hogy mennyiben változott a négy év alatt a nyugdíjak reálértéke, akkor kérem, arról ne folytassanak már vitát, aminek ilyen értelemben - az önök megállapításai szerint is - nincs értelme, hiszen önök egyszer visszaadták, akkor most miért kérnék azt, hogy még egyszer ez érvényesüljön. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Sajnálom, hogy az okot és az okozatot Boros képviselő úr többszörösen összekeverte az elmúlt vitában, nevezetesen, hogy a Bokros-csomag miért született; nem okozója volt (Az elnök ismét csenget.) a dolgoknak, hanem kezelése egy kialakult helyzetnek. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me