FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Teljes egészében rossz javaslatnak tartom Pap János képviselőtársam 61. számú javaslatát, amikor a termőföldről szóló törvény most beterjesztett módosítását teljes egészében elvetni javasolja. Hogy miért tartom rossznak? Éppen azért, amit a képviselőtársam elmondott. Azt mondta, hogy nem indokolt ennek a módosítása, mert friss törvényről van szó és szakmai törvényről. Ebből semmi nem igaz, amit a képviselőtársam elmondott.
A törvény ugyanis nem friss, mert végeredményben 1994-es törvényről van szó. Az az eleme a friss, amit önök az elmúlt évben benyújtottak a törvény módosításaként. Azt a részét viszont, amit benyújtottak, sajnos egyáltalán nem lehet szakmai javaslatnak nevezni, hanem az egy mély politikai szándéktól áthatott módosító indítvány volt. Csak néhány elemére szeretném figyelmeztetni a képviselőtársamat, amely éppen megfogalmazódik ezekben a módosításokban, amit a kormány beterjesztett.
(17.20)
Az a javaslat akkor teljes egészében kisemmizte a haszonbérlőket, mind az elővásárlási jogot tekintve, mind a további haszonbért illetően. A termőfölddel kapcsolatos jogokat, a tulajdonszerzést és a haszonbérletet teljesen alárendelte a családi gazdálkodás fogalmának, ami akkor még teljes egészében bizonytalannak tűnt, és még ma is szinte tisztázatlan, hogy mit kell alatta érteni. Ezt nagyon jól bizonyítja az a rengeteg, parttalanul benyújtott pályázat, ami egyébként összességében abszolút nem is elégíthető ki természetesen.
És éppen az előző kormánynak volt meg az a szándéka a javaslatában, hogy bizonyos embereket vég nélküli időtartamban, ötven évig akart földhöz juttatni például, bérlet formájában, és rendkívüli módon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kiterjesztette volna azt, hogy milyen nagyságú földet szerezhetnek. Erre vonatkozóan is értelmes javaslatok vannak ebben a törvénytervezetben, tehát nem indokolt az ön javaslata. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me