KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabó Erika képviselő asszony megszólalásában elhangzott két megjegyzéshez szeretnék néhány gondolatot fűzni. Az egyik az, amikor is valamilyen nagy erénynek próbálta feltüntetni azt, hogy a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőkön segített az Orbán-Torgyán-kormány, és nem mondta meg azt, hogy kiknek a kárára - a közepes és a magasabb nyugdíjjal rendelkezők kárára, mert ott már a 25 százalékos nyugdíjemelés nem érvényesült.
Vajon ez a nyugdíjas-társadalom, amely kárára önök segítettek a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőkön, okolható-e azért, hogy ilyen alacsony nyugdíj alakult ki? Ha felteszi a kérdést, és megpróbál válaszolni, akkor a válasz csak az lehet, hogy nem ez a nyugdíjas-társadalom, és éppen ezért nem is lehet rájuk terhelni a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők problémáját. Ebben az össztársadalomnak kellett volna osztoznia akkor. Azt hittem, a négy év elegendő idő volt arra, hogy belássák, hogy ez egy teljesen téves nyugdíjemelési politika. A teljes társadalomnak osztoznia kellett volna azon, hogy itt bizony nagyon alacsony nyugdíjak alakultak ki. Az alacsony nyugdíjak rendezését meg kellett volna oldani, de nem ráterhelni a másfél millió nyugdíjasra.
Azt mondta, erényként fogalmazta meg azt, hogy a Fidesz-kormány alatt nem volt ajándékként kapott összeg a nyugdíjasok számára. (Kuncze Gábor: Ez erény sem volt.) Ez igaz. Ez nem nevezhető egyébként erénynek sem, de az sem, hogy kőkeményen meg kellett küzdeni az ellenzéki pártoknak azért, hogy 2001-ben és 2002-ben a plusz 3 százalékos nyugdíjemelés beépüljön a törvénybe. Egészen mást nyújtottak be önök, tisztelt képviselő asszony, költségvetési törvényjavaslat formájában ide, a Ház elé, mint amit végső formájában elfogadtak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Ez a szocialisták és a szabad demokraták küzdelmének az eredménye volt. (Moraj az MDF soraiból.)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me