KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Varga képviselő úr most nincs bent a teremben, mégis kell hogy reagáljak rá. Tisztelt Ház! Én a Fidesz képviselőinek a többségétől általában elfogadom, amit mondanak a Bokros-csomaggal kapcsolatban, mert '95-ben ilyen sejtszerűen működött a Fidesz az Országgyűlésben, tehát a többségnek fogalma nem volt arról, hogy mit kell kiigazítani a gazdaságon. De Varga Mihály itt volt abban a sejtben, és ő tudja, hogy mit kellett kiigazítani. Nagyon sajnálom, hogy nincs itt a teremben, de talán a jegyzőkönyvet olvassa.
Amikor 1997-ben Németországban a gazdasági politikai államtitkárral találkoztunk, akkor nagyon világosan tudta, hogy mi volt az értelme a Bokros-csomagnak és a stabilizációs intézkedésnek. Ő maga '98 őszén azt az anyagot, amit a Pénzügyminisztérium kiadott, és nyilván politikai államtitkárként jegyezte... - ő maga is nagyon pozitívan szólt arról a '95-ös kiigazításról.
Tállai képviselő úrnak és sok fideszes képviselőnek szeretném mondani: soha nem mondtuk azt a választási kampányban, hogy az 52 milliárdot a bázisból vették el. Azt mondtuk, tisztelt képviselő úr, hogy '98 végén elvettek 52 milliárd forintot, és az tény, hogy a következő évben, 2000-ben nagyjából reálértéken alapult a nyugdíj. 2001-ben és 2002-ben a szocialista és a szabad demokrata képviselőcsoport erőteljes fellépésére többlet 3 százalékot kaptak a nyugdíjasok (Közbeszólás a Fidesz soraiból), belekényszerítettük a Fideszt abba, hogy fogadják el a javaslatunkat, és nyilván a négy év mérlegét tekintve hiányzik a nyugdíjasok pénztárcájából 52 milliárd forint.
Ez az, amit mi ígértünk, hogy visszaadunk, és ez az, amit most vissza fogunk adni, és ezek azok az indokok, ami miatt nem szükségszerű, hogy az alapba beépítésre kerüljön, bár nyilvánvaló, hogy ezt mi is szerettük volna, de ez a tényszerű megközelítése ennek a módosító javaslatnak.
Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me