LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy másik területre szeretném irányítani a figyelmet, ez talán itt a Házban nem okoz akkora ingerültséget, de társadalmi feszültséget annál inkább okozhat. Az ajánlás 5. és 7. pontjához szeretnék hozzáfűzni röviden egy-egy gondolatot.
Az ajánlás 5. pontja tartalmazza azt a módosító indítványt, amelyet Selmeczi Gabriella és hét társa fogalmazott meg, eszerint az egészségügyben dolgozó közalkalmazottak béremelésével összefüggésben, a várható béraránytalanságok elkerülése érdekében növelni kell a nem közalkalmazotti jogviszonyban álló egészségügyi dolgozók illetményét is. Ma az egészségügyben foglalkoztatottak egy része nem közalkalmazottként hasonló feladatokat lát el, mint közalkalmazott munkatársa, ezért kell előre gondolni a béremelésből származó feszültségek vagy a nemkívánatos átrendeződések megelőzésére.
Jómagam - nyilván, mert több esélye van a megvalósításra - a kormányzattól várom azt a csatlakozó módosító javaslatot is, amely a kulturális területen igyekszik megelőzni a várható béraránytalanságot, és ezt célozza Veres János képviselőtársam módosító javaslata, amelyet az ajánlás 7. pontjában fogalmaz meg. Mint ismeretes, a kulturális területen nagyon változatos szervezeti formákban történik a feladatellátás, a könyvtárak, művelődési házak többsége önkormányzati keretek között működik, és itt közalkalmazottakat foglalkoztatnak; ugyanakkor a közművelődési, közgyűjteményi dolgozók közül nagyon sokan nem közalkalmazottként látják el ugyanazt a munkát, mint közalkalmazott munkatársaik. Számos civil szervezet közművelődési megállapodás alapján lát el olyan feladatot, mint egy önkormányzati intézmény, emellett a művészeti intézmények jelentős része közhasznú társaság formájában látja el a feladatait. Azok, akik ezekben a társaságokban dolgoznak, nem közalkalmazottak, és ha külön nem figyelünk rájuk, akkor kimaradnának ebből a béremelési lehetőségből.
(17.00)
A részletes vitában van lehetőségem megkérdezni Veres János képviselőtársamat, hogy az ajánlás 7. pontjában kikre gondol, a közművelődésben dolgozók közül kik kapnak a béremelésből juttatást, illetve kik azok, akik kimaradnak a béremelésből.
Köszönöm szépen. (Taps az MDF és a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me