TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Térjünk vissza ehhez a nyugdíjkérdéshez, mert ezek szerint még másnak is van véleménye. Bevallom őszintén, az, hogy úgy nevezi a Szocialista Párt ezt a 19 ezer forintot/nyugdíjas, hogy visszaadjuk, ez egyszerűen arcátlanság. (Dr. Pető Iván: Mit mondott Horváth képviselő úr?! Hogy ezt nem szabad mondani!) Ez a nyugdíjasok becsapása... Nem ön, nem ön, Pető képviselő úr, hanem maga az előterjesztés, nem ön, az előterjesztés az. (Szabados Tamás: Az előbb tetszett hallani, hogy Horváth János mit mondott?) Ez a nyugdíjasok félrevezetése, becsapása és lenézése. Tudniillik ha el tetszenek olvasni azt a törvényjavaslatot, amit önök hoztak 1997 novemberében - hangsúlyozom, hogy nemsokára választás következett -, amiben az állt, hogy 19 százalékkal fogják 1999-ben emelni a nyugdíjakat, ez az emelés azt jelentette volna, hogy be fog épülni a nyugdíjba.
Való igaz, 1999-ben 14 százalékos nyugdíjemelés valósult meg. Hiányzik 5 százalék. 5 százalék nyugdíjemelés hiányzik 1999-től az önök logikája szerint. Kérdezem én: ez az egyszeri 19 ezer forint megfelel-e annak az évente kimaradt 5 százaléknak? Nem felel meg, nyilvánvalóan. Tehát ezt a 19 ezer forintot ne tessenek visszaadott pénznek tekinteni, ez valami. De én ki is mondom, hogy mi: ez egy választási pénz. Olyan választási pénz, amit 1997-ben ígért meg az MSZP, illetve '98-ban; '97-ben fogadott el, a '98-as választási kampányban mondta, ígérte, és 2002-ben teljesítette.
Csak tessenek megnézni, hogy egy szocialista ígéretből mi válik valóra! 1998-ban még 19 százalék beépült a nyugdíjba, most már a 19 ezer forint egyszerivé vált. Négy év alatt az önök ígérete ennyit csökkent. (Göndör István: Megoldjuk, ne aggódj!) Ha azt tetszenek mondani, hogy visszaadjuk, akkor tessenek a nyugdíjasoknak az 1998. évi nyugdíjhoz viszonyítva négyszer 5 százalékot adni évente, és akkor lesznek önök korrektek. (Közbeszólások, köztük dr. Veres János: Ez aztán a matematika! 4-szer 5! - Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me