TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Föl kell tenni valóban a kérdést, hogy mire elég 19 ezer forint. Elég-e arra, ha egy nyugdíjas bemegy a gyógyszertárba, és megveszi a 12 százalékkal emelt árú gyógyszert? - amire, hadd tegyem hozzá, nem volt példa, hogy akkor, amikor 5 százalék körül van az országban az infláció, a nem támogatott gyógyszerek árát hogyan emelhetik a kereskedők 12 százalékkal.
Mondhatják persze önök azt, hogy ehhez semmi köze nincs a kormánynak (Dr. Vojnik Mária: De hát a maguk ideje alatt is így volt!), ez így igaz. Csak valami mégiscsak történt, mert az inflációhoz viszonyítottan eddig nem volt két és félszeres gyógyszeráremelés a nem támogatotti körben az elmúlt négy évben.
Mire elég továbbá ez a 19 ezer forint? Ne adj' isten, hogy a nyugdíjasok körében legyen olyan, aki dohányzik, mert akkor az önök javaslata, illetve döntése értelmében nagyobb összeg fogja terhelni most már a zsebét - de hál' istennek, a nyugdíjasok között kevesen dohányoznak. És amiért szólok: való igaz, most már nem elég egy tank benzinre a 19 ezer forint - most már fél tank benzinre sem. Köszönöm, képviselőtársak, hogy fölhozták ezt a kérdést.
Az Országgyűlés június 25-én, kedden este 19 óra 15 perckor szavazott arról, hogy július 1-jétől megemeli az üzemanyagok jövedékiadó-tartalmát, és ezt nem a Fidesz és az MDF frakciója szavazta meg, hanem a Magyar Szocialista Párt és a szabad demokraták frakciója szavazta meg. Azért szavazta meg, mert ez a törvény a parlament előtt volt, és egy nap alatt döntött róla az Országgyűlés.
Ne tessenek arra hivatkozni, hogy a Fidesz frakciója 2000 novemberében vagy 2001 novemberében mire szavazott, milyen törvényt szavazott meg! Ma döntöttünk törvényekben: az ítélőtáblát a Fidesz szavazta meg? A Fidesz szavazta meg! A közoktatási törvényt a Fidesz szavazta meg? A Fidesz szavazta meg! A munka törvénykönyvét a Fidesz szavazta meg? A Fidesz! Meg tetszettek változtatni? Meg tetszettek változtatni! Akkor miért nem változtatták meg a jövedékiadó-törvényt? Nem került volna olyan sok pénzbe! A második félévre mindössze 20 milliárd forintba került volna.
Kérdezem önöket: miért nem volt erejük megnyomni az igen gombot például az én módosító javaslatomra, ami azt jelentette volna, hogy július 1-jétől nem emelkedik az üzemanyag árának jövedékiadó-tartalma? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét. - Babák Mihály: Kulturáltan elmondta, miről van szó! - Szabados Tamás: János bátyám, ezt kell figyelni! - Taps az ellenzéki sorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me