VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én megértem, hogy szocialista képviselőtársainknak bűntudatuk van (Derültség az MSZP soraiban.) a nyugdíjasok ügyében. Azt is hozzá kell tennem, hogy ennek vannak történelmi gyökerei. A szocialista gazdálkodás fekete könyve című kiadvány (Felmutat egy könyvet.), amelyben kitűnő irodalom is van, többek között Pető Iván és Szakács Sándor '85-ben kiadott könyve, leírja azt, hogy a hetvenes, nyolcvanas években is már ezt csinálták, amikor valamilyen gazdasági probléma volt, akkor megpróbáltak részben bérben, részben pedig a nyugdíjakban kicsit manipulálni, visszavenni a nyugdíjas honpolgároktól.
Ugyanezt tették most, tisztelt Keller képviselő úr. Nézzük meg, azért van mit szóvá tenni a másik oldalon! A Bokros-csomag, emlékezzünk vissza, 12 százalékot elvett a nyugdíjasoktól. Nem ön volt az az államtitkár, tisztelt képviselő úr, aki a népjóléti miniszter lemondása miatt megüresedett helyre érkezett be a Népjóléti Minisztériumba? (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Nem!) Nem ön volt; de biztos emlékszik rá, hogy Kovács Pál miniszter úr akkor távozott a Horn-Kuncze-kormányból. Nem akkor volt véletlenül félszázalékos nyugdíjemelés, tisztelt képviselő úr, amit a nyugdíjasok tiltakozva küldtek vissza (Göndör István: Mert mi annyit tévedtünk az inflációban...), azt a 30 forintot, amit akkor adtak egy nyugdíjasnak?
A polgári kormány ezzel szemben 16 százalékkal növelte a nyugdíjak értékét; először került bevezetésre, hogy kamatos kamattal kell a nyugdíjak emelt összegét év közben kifizetni, ha erre sor kerül. Hadd emlékeztessek arra is, tisztelt Keller képviselő úr, a 2001-es zárszámadás elfogadásakor, amikor 76 milliárd forinttal növeltük a nyugdíjak összegét, nem az önök frakciója volt az, amelyik nemmel szavazott, amelyik leszavazta ezt a nyugdíjemelést? (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Ez így van!) Írd és mondd, három MSZP-s képviselő volt, akiben volt annyi bátorság, hogy megszavazta ezt; kettő aztán sajnos letagadta, azt mondta, hogy csak tévedésből nyomott igen gombot, egyedül Szűrös Mátyás volt az a frakciójukból, aki vállalta ezt a döntését.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban. - Közbeszólás ugyanonnan: Így igaz!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me