BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Wiener képviselő úr hozzászólásához szeretnék rövid kiegészítést tenni, aki valóban hosszan ecsetelte azokat az alkotmányossági és jogi kérdéseket, amelyek a Medgyessy-ügy kapcsán felmerülhetnek.
Egyetlenegy dologról feledkezett meg a képviselőtársam, ennek az egész ügynek a morális, erkölcsi hátteréről, amiről nem szívesen beszélnek, és én ezt megértem, hogy nem szívesen beszélnek róla, hiszen ez olyan kérdéskör, amelynek a felelőssége alól nehéz lenne kimosni azt az embert, akinek most önök a szerecsenfürdetésén dolgoznak.
Szívesen mutatunk a fejlett nyugat-európai demokráciákra. Képviselő úr, nézze meg: a Schröder-kormány egyik miniszterének elegendő volt annyi a távozásához - önként távozásához, nem a lemondatásához -, hogy a szolgálati repülőgépét magáncélra használta, mert a lányát utaztatta egyik helyről a másikra. Azt hiszem, hogy fajsúlyában a két dolog, az, hogy valaki valótlanságot állít, és nem tájékoztatja még kérdés kapcsán sem a parlament országgyűlési képviselőit az ügynökmúltjáról (Dr. Wiener György közbeszólása.), majd utána képes újra hazugságba keveredni, amikor megint csak nem ad megfelelő tájékoztatást a köztársasági elnöknek a megkérdezése kapcsán, majd harmadszor is ugyanezt képes megtenni - azt hiszem, ez már önmagában, mindenféle múlt vizsgálata nélkül elegendő lenne ahhoz, hogy le kelljen mondania.
Az, hogy mégsem következett be a lemondása - bár ő ezt felajánlotta egy bizonytalan pillanatában, hogy lemond akkor, ha a parlament többségének a bizalma meginog iránta -, annak köszönhető, hogy az az SZDSZ, és erről sem esett ma még szó, amely az első pillanatban, amikor kirobbant az ügy, akkor öntudatára ébredve egy késő esti frakcióülésen úgy döntött, hogy Medgyessynek mennie kell, másnap, amikor az öntudatot befolyásolta az üzlet és az érdek, akkor rögtön módosította ezt a döntését, és kitartott a D-209-es mellett. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Tehát ezek is olyan erkölcsi, olyan morális kérdések, amelyek fölött nem lenne szabad egy ilyen vitában elmenni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me