DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem tudom megállni, hogy ne azzal az apró kis kitérővel kezdjem a felszólalásomat, hogy igazán örülök annak, hogy négyévi szünet után végre az ellenzék jogai helyreállnak a Magyar Országgyűlésben, és a demokrácia írott és íratlan szabályai szerint újra működhetnek vizsgálóbizottságok. (Taps a kormánypárti padsorokban.) Ettől, azt hiszem, egy kicsit elszoktunk az elmúlt négy évben. (Dr. Répássy Róbert: Leszámítva azt a kormánypárti vizsgálóbizottságot, amit kezdeményeztetek!) Örülök, hogy végre helyreáll a rend a Házban.
A magyar alkotmány kimondja, hogy mindenkinek alapvető joga a közérdekű adatok megismerése és terjesztése. E joghoz kötötten nagy jelentőséggel bír a múlt megismerése. Különösen fontos, hogy a választópolgárok megismerhessék a miniszterelnök úr múltját is. Elengedhetetlen azonban, hogy ez az ismeret valós tényeken és hiteles bizonyítékokon alapuljon, valamint hogy az érintettnek vagy érintetteknek megfelelő lehetőségük legyen álláspontjuk kifejtésére. Támogatjuk ezért egy olyan vizsgálóbizottság felállítását, amely jogosult lenne minden lehetséges bizonyíték feltárására és vizsgálatára, valamint a valós tények megállapítására. A vizsgálat mielőbbi lefolytatása és befejezése hozzájárulna a további nyugodtabb kormányzati munkához, amely az állampolgárok érdekét szolgálná.
Mindezen feladatok ellátására alkalmas a Házszabály alapján létrehozni javasolt vizsgálóbizottság, amelynek megalakítását a kormány részéről támogatjuk. A bizottság tevékenységétől függetlenül a kormány továbbra is eltökélt az előző rendszer állambiztonsági szervei iratainak kutathatóságában, mert csak ez biztosítja a múlt átláthatóságát, és támogatja továbbá, hogy ne csak a miniszterelnök úr múltja kerüljön vizsgálat alá, hanem minden kormányzati, politikai szerepet betöltő személyé is, amit az előző vitában elhangzott bizottsági javaslat, vizsgálóbizottsági javaslat biztosít.
Kérem ennek figyelembevételével a vita lefolytatását. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me