LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Répássy Róbert képviselőtársam előbbi felvetése jelzi, hogy az a kilenc kérdéskör, amelyet az előterjesztés, a határozati javaslat felsorol, tovább bővülhet, és bizony egy rendkívül kiterjedt, alapos vizsgálat előtt állunk.
A frakcióvezető úr jó elemzést adott előterjesztése során, mindössze két apró észrevételem van ehhez, és mindkettőt a majdani vizsgálóbizottság tagjainak a figyelmébe ajánlom. Ugyanis nehéz arra válaszolni, hogy a vizsgálóbizottság hatásköre mennyire terjedjen ki a szolgálati titkokon kívüli iratok tanulmányozására. A határozattervezet ugyanis csak szolgálati titkokba történő betekintési jogosultságot fogalmaz meg, holott a vizsgált időszak iratainak egy jelentős része egyszerűen nem nyilvános vagy csak bizalmasan kezelendő irat volt, és nem minősült államtitoknak.
Például ismereteim szerint a Magyar Nemzeti Bankban a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal kapcsolatban keletkezett irományok jelentős része különösebb minősítés nélküli irat volt, hiszen mi értelme lett volna titkosítani olyan iratokat, amelyeket megkaptak és közzétettek a nevezett pénzügyi szervezetek. A határozattervezet egyébként nem tér ki a Magyar Nemzeti Bankban fellelhető iratok vizsgálatára; nyilvánvaló, hogy ezt a forráshelyet is vagy nevesíteni kell, vagy pedig természetesen a vizsgálat során ez is majd a vizsgálat tárgya lesz.
A másik apró észrevétel, hogy a határozattervezet nem említ időkorlátot, például nem mondja, hogy csak az 1982-ig vagy a '85-ig keletkezett iratok kérhetők ki a vizsgálóbizottság számára. Ez részben indokolt óvatosság lehet, egy korábbi, hasonló jellegű vizsgálóbizottság tagjaként tapasztalhattam ilyet, hiszen egy később keletkezett dokumentum is visszautalhat egy korábbira. Másrészt viszont azzal a veszéllyel jár, hogy időben is túlságosan kitágul a vizsgálandó időszak, és emiatt szétforgácsolódhat a bizottság munkája.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me