DR. BŐHM ANDRÁS

Full text search

DR. BŐHM ANDRÁS
DR. BŐHM ANDRÁS (SZDSZ), a napirendi pont előadója: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A vizsgálóbizottság fölállításának igénye ma már minden előzetes esélylatolgatáson kívül remélhetőleg a magyar társadalomnak is igénye. Úgy érzem, hogy elsősorban két népszerű kérdésre kell valamiféle választ adni. Az egyik úgy hangzik, hogy a magyar közvélemény nem kíváncsi ezekre a történetekre, tulajdonképpen megvan ezeknek a tényeknek az ismerete nélkül is. A másik, ami még érthetőbben kibontja ezt a gondolatot, valahogy úgy fogalmaz, hogy hagyjuk a múltat, törődjünk a jelennel, illetve az előttünk álló jövővel.
Mindemellett úgy érzem, hogy az eltelt tizenkét évben elsősorban az állambiztonsági szervekhez való tartozás és még inkább annak a gyanúja, az egyes állambiztonsági szervek tevékenységének esetleges áthúzódása a rendszerváltás utáni időre mára megmérgezte a közéletet. Megmérgezte akkor is, ha esetleg jogos az a feltevés, hogy a közvélemény már közömbösen áll ez előtt.
Sajnos, azt is meg kell jegyeznem, és nem cinizmusnak szánom, hogy alig van olyan kérdés, ami a politikában történik, és ezzel szemben a magyar közvéleménynek nagyon-nagyon rossz tapasztalatai is vannak, ne közömbösen szemlélné a történteket. Itt jutok el oda, hogy miért tartom szükségesnek, a társadalom érdekében állónak, hogy ez a vizsgálat történjék meg, tehát a rendszerváltás első kormányától kezdve napjainkig derüljön fény arra, hogy mi az igazság a híresztelésekből. Valamennyien fültanúi vagyunk azoknak a híreknek, amelyek vagy valós vagy képtelen állításokat fogalmaznak meg. Azt kell hogy mondjam, ez a helyzet, amely állandó botrányokkal fenyeget, a gyanúsítás légkörét vonja a politikai elit köré, mert ez a politikai elit gyakorlatilag 1990-től kezdve változatlan, a lényegét tekintve mindenképpen változatlan. Tehát nagyon tartok attól, hogy úgy ennek a javaslatnak a vitája, mint a felálló vizsgálóbizottság tevékenysége is folyamatos politikai viták kereszttüzében fog állni.
(21.20)
Ezzel együtt azt gondolom, hogy a rendszerváltás hitelének a megőrzése ennek a politikai elitnek a feladata, és itt valahol közös felelőssége van a patkó mindegyik oldalán ülő politikai erőnek. Egész egyszerűen nem lehet azt a helyzetet megengedni, hogy politikai kalandorok szerencsejátékot űzzenek azzal a történelemmel, amely mindannyiunk történelme, esetleg a nagyon fiataloknak csak kis részben történelme. Nem lehet tovább engedni azt, hogy politikai szerencsejátékosok kalandjának tegyük ki ezt a jelent. És itt térnék ki arra az érvre, hogy hagyjuk a múltat; egyrészt a múltat akkor lehet elfelejteni, ha megismertük, ami azonban még fontosabb, hogy ezt a jelent ez a politikai elit - ami olyan, amilyen, de nagyrészt ebben a Házban található - készíti, és erről fognak megíródni azok a történelemkönyvek, amelyek a jövőben születnek meg.
Tehát egész egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy kicsinyes politikai játszadozások miatt kockára tegyük azt a hitelességet, amikor komolyan gondoltuk 1990 előtt, hogy Magyarországon demokrácia lesz. A magyar politikai elitnek a politikai legitimációja múlik azon, hogy megpróbáljon ez az elit felülemelkedni azokon a sérelmeken, háborúkon, amiket folyamatosan egymással szemben folytat, és ez talán most egy történelmi pillanat, hogy mindenki hajlandó felülemelkedni, tudomásul venni a tényeket, és azt követően valóban megtehetjük azt, hogy hagyjuk a múltat, ha megismertük, és törődjünk a jelennel és a jövővel.
Én azt kérem minden politikai erőtől, hogy ebben próbáljon meg közreműködni, konszenzussal szülessen meg ennek a javaslatnak az elfogadása, és ami még fontosabb, gondoljuk azt komolyan, és tegyünk meg mindent, hogy a bizottság nem egy újabb botránybizottság lesz, aminek az elmúlt években tanúi voltunk. Ezt ma már nem engedhetjük meg magunknak 12 év elteltével, ezért kérem a politikai erőknek a közreműködését, kérem a közvéleménynek a beletörődését és esetleg segítő együttműködését, és külön kérem, hogy a köztársasági elnök úr ennek a bizottságnak a munkájára is fordítsa a figyelmét.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me