DR. BŐHM ANDRÁS

Full text search

DR. BŐHM ANDRÁS
DR. BŐHM ANDRÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Répássy Képviselő Úr! Én nem szívesen blattolok jogi problémákban, most elsősorban az ügynöktörvénnyel kapcsolatos átvilágító bírák problémájára utalok. Az első megérzésem szerint vitatható a kérdés, megfontolandók az érvek, de nem vagyok meggyőződve az alaposságáról.
(23.00)
Egyrészt valóban nem bíróság jár el, tehát alapvető alkotmányossági probléma akkor jelentkezne, ha bírósági hatáskört vonna el a parlament bármilyen bizottsága.
Azt gondolom azonban, hogy az ügynöktörvénnyel kapcsolatban felállított átvilágító bizottság - függetlenül attól, hogy ott volt bírák tevékenykednek - azt a célt szolgálja, hogy valamiféle szankcióval éljen. Tehát amennyiben országgyűlési képviselők a törvényben megjelölt körben érintettek, úgy az a szankció, hogy vagy lemondanak, vagy nyilvánosságra kerül az érintettségük. Itt egészen más esetről van szó.
Tehát egyrészt a Házszabály és az alkotmány szerint a titkosságot biztosító jogszabályok betartása elégséges garancia. Amennyiben ennek a vizsgálóbizottságnak a kirendelése és eljárása a titokról rendelkező legkülönbözőbb szabályoknak megfelel, akkor az én megítélésem szerint nincs alkotmányossági gát; probléma akkor lenne, ha nyilvánosságra is kerülnének a megállapítások. Nem vitás, hogy amennyiben a tervezet és reményeim szerint rövidesen a Ház elé kerülő új átvilágítási törvény és még inkább a nyilvánosságra hozatalról rendelkező törvény változtatást eszközöl, akkor napvilágra lehet hozni ennek a vizsgálóbizottságnak a megállapításait; ha ilyen törvény nincs, akkor nem lehet nyilvánosságra hozni. Tehát szó nincs arról a szankciórendszerről, amit az ügynöktörvény e speciális bizottságnál alkalmazott.
Ezzel együtt meg fogom fontolni a jogi felvetést is, annak alapossága esetén, hogy a dolog kezelésére van-e szükség. Még egyszer mondom, nem szívesen blattolok, de nem érzem a felvetés alaposságát.
A C típusú vizsgálaton átesett tagok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) részvételével természetesen egyetértek, egy ilyen típusú módosító javaslat meg fog jelenni a Ház előtt.
Túlléptem az időkeretet, de a későbbiekben még hozzászólok.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me