DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS

Full text search

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS
DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt Szabó Zoltán már elmondta, mi benne voltunk abban az úgynevezett reformköri mozgalomban, amely 1988-ban és 1989-ben megfogalmazta, hogy a korábbi rendszer zsákutca és a maga módján diktatúra, még akkor is, ha a vége felé már egyfajta bomladozó diktatúra volt. De az, hogy diktatúra, bomlófélben lévő diktatúra volt, nem azt jelenti, hogy mindenki, aki abban politikai szerepet vállalt, diktátor vagy valamiféle önkényuralmi rendszer kritikátlan kiszolgálója lett volna. Ugyanis Magyarországon éppen arról szólt a mese a hatvanas évek közepétől kezdve, hogy Magyarországon a társadalom fokozatosan megpróbálta magát felszabadítani, és Magyarországon a politika csúcsain is - gondoljunk itt Pozsgay Imrére vagy másokra - ott voltak a reformpolitikusok, és ott voltak a gazdasági reformerek is, akik nyilván sokkal csendesebben dolgoztak azért, hogy Magyarország Nyugat felé nyisson, az adott korlátok között valahogy kibújjon, legalábbis kikandikáljon az akkori táborból.
Tehát tisztázzuk: valóban, ebben a Házban arról nem kell vitát nyitni, hogy itt 1989-ben és 1989 előtt diktatúra lett volna, mert ha nem lett volna diktatúra, akkor nem kellett volna reformálni, nem kellett volna a rendszerváltásban gondolkodni, amikor ennek eljött az ideje; tehát ne ez legyen. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy az 1990 előtti időszakról mint egyfajta társadalomra bűnös politikai elitről lehessen beszélni. Széthasadozott volt ez a világ akkoriban, és voltak, akik a maguk helyén, akár lent a háztájiban, akár fent reformpolitikusként, akár valahol középen tudósként, tanítóként egyebekként küzdöttek azért, hogy ez a rendszer más legyen.
Csak azt akarom mondani, hogy a pozícióm tiszta legyen, most már támogatom a Szabad Demokraták Szövetségének ezt az indítványát, bár megmondom, Antall József bölcsességét nagyobbra becsülöm, tehát nem szeretném, ha ebben a vitában az 1990-1994 közötti állapotot állítanánk pellengérre. Azt gondolom, az egyik út az, hogy ezt az ügyet ott, a rendszerváltáskor le kellett volna zárni, a másik út pedig ez. Ez a veszélyesebb út, de most már menjünk végig rajta.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me