DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS

Full text search

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS
DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Itt önök megkezdték a vizsgálóbizottság működését, pedig még a vizsgálóbizottság föl sem állt. Sajnos azt kell mondjam, nem remélhetjük ettől a vitától, hogy tiszta víz kerül a pohárba. Az, hogy esetleg jobban szembenéz a politikai élet a múltjával, remélhető lenne, azonban így, ebben a formában, ahogy önök ezt a vitát elkezdik, ahol mindenáron voltaképpen csak az ország miniszterelnökét akarják ebben az egész ügyben bűnösnek kikiáltani, azaz voltaképpen kormányválságot próbálnak előidézni, fenntartani, és nem nyugodván bele a választási vereségbe, most azt remélik, hogy majd itt nyáron esetleg meg tudják ingatni a koalíciót, tehát emögött látszik az egyértelmű politikai cél. Önöket nem érdekli az igazság, a történelmet egyébként is az elmúlt négy évben már úgy átírták, hogy önöknek nem kedvezne, ha most szembenéznénk a múlttal.
Itt annyi történt egyébként, hogy Antall József nagyon bölcsen nem engedte meghozni még a III/III-as törvényt sem. Ugyanakkor ez a törvény megszületett, de hozzáteszem: a kémelhárításról és a hírszerzésről semmilyen törvény nem volt, sőt kötelezte azokat, akik Magyarország akkori államérdekét szolgálták, hogy erről nem is beszélhetnek. Tehát ebből a szempontból maga a kiindulópont nem jó. Akit hallgatásra kötelez a jog - mivel a rendszerváltás jogállami átmenettel történt -, azzal vádolni, hogy itt valamit is eltitkoltak a társadalomtól, mert betartották a törvényt, ez abszolút abszurd kijelentés.
(22.30)
És hogy a világ még bonyolultabb legyen, esetleg fiatalabb képviselőtársaim kedvéért mondom: '89. szeptember 1-jén a Munkásőrségnek volt egy reformköre, és ők azt a nyilatkozatot adták ki (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) - ez megjelent az akkori sajtóban is -, hogy ők le akarják bontani a barikádot, nem pedig eloldalogni előle. (Derültség az ellenzéki sorokban.) Tehát az elmúlt rendszerben, képzeljék el, még az munkásőrök között is voltak reformerek. (Dr. Balsai István tapsol: Bravó! - Demeter Ervin: Éljenek a munkásőrök! - Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me