DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS

Full text search

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS
DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS (MSZP): Tisztelt Gógl Képviselő Úr! Örülök, hogy megérkezett, és annak is örülök, hogy eddig is figyelte a vitát a monitoron. Én azok közé tartozom, akik Antall József miniszterelnök urat nemcsak halála után, hanem életében is, nyilvános nyilatkozatokban is jó szóval illettem. Elismertem az ő nehéz helyzetét, az ő politikai irányultságát, és ha úgy tetszik, emberi magatartását is. Ő azt mondta egyszer a legendák szerint, az MDF egy gyűlésén, hogy tetszettek volna forradalmat csinálni. (Dr. Hankó Faragó Miklós: Azt itt mondta, a parlamentben!)
Tetszett volna ön is forradalmat csinálni, Gógl úr, nem láttam önt '88-89-ben a barikádokon, de valahol biztos ott volt (Demeter Ervin: Te a munkásőrök között forogtál!), tehát nem kívánom megtagadni az ön reformer érdemeit. Ez a törvény pedig nem arról szól, hogy kit rekesztünk ki a magyar politikai életből, ez a törvény arról szól, hogy feltárjuk azt, hogy a politikai szereplőknek milyen szerepük volt az elmúlt rendszerben a titkosszolgálatok környékén.
Ezért nem szeretném, ha vagy ezt az országgyűlési határozatot, vagy esetleg majd az ezt követően benyújtandó törvényjavaslatokat így próbálná értelmezni. Mert egyébként is úgy fogunk járni, mint a csehek a lusztrációs törvénnyel, amikor is az első, aki fennakadt, Dubček volt, a '68-as prágai tavasz csendes csillaga. Ezért azt javaslom mindenkinek: most ez a téma napirendre került, de ne próbáljuk itt újra eljátszani azt, ami nem következett be '89-ben.
(23.20)
1989-ben, ha már a kisemberekről beszélt, a magyar társadalom éppen azért, mert lefolytatta a maga önfelszabadító harcait, azt támogatta, hogy ne legyen polgárháború, maradjon el a forradalmi katarzis, ne folyjon vér; azt támogatta, hogy a reformpolitikusok és a különböző más reformerek, a rendszerváltó erők - rendszerváltó szocialisták, rendszerváltó liberálisok, rendszerváltó konzervatívok - békésen megállapodjanak egymással és a reformpolitikusokkal. Ezt támogatta a társadalom is. A nagyhatalmi üzenetekről Szabó Zoltán már beszélt. Tehát ha ezt így nézzük, akkor a témánál maradunk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me