DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Ezen a késői órán és az elmúlt hetekben a politikai közéletben lezajlott vita után sok újat természetesen nem nagyon lehet mondani.
Egyrészt természetesen a kormányzat úgy gondolja, hogy mindenkinek alapvető joga a közérdekű adatok megismerése és annak bármilyen módon történő terjesztése. Nagyon fontos, hogy a közvélemény, még ha fásult is, még ha közömbössé is vált bizonyos dolgok iránt, ha máskor nem, akkor legalább bizonyos szempontból utólag értesülhessen arról, hogy az 1990. május 2. óta megalakult magyar kormányok tagjai között volt-e olyan, aki e vizsgálat hatálya alá eshet és ebbe a körbe tartozhat. Nagyon fontos az, hogy tisztán láthassunk a mai magyar közéletben ebben a tekintetben is.
Én egy korábbi törvényjavaslatból szeretnék egy fél mondatot idézni; az a célja ennek a törvényjavaslatnak az általános indokolás szerint, hogy elejét vegye a politikai destabilizációt eredményező esetleges provokációknak. Ez csak egy fél mondat abból a körülbelül fél oldalnyi terjedelmű indokolásból, amelyet 1990. szeptember 3-án 482. sorszám alatt önálló törvényjavaslatként az SZDSZ két országgyűlési képviselője, Demszky Gábor és Hack Péter terjesztettek elő. Világosan látszott akkor is, és azóta az elmúlt 12 év során sem változott ebben a tekintetben a véleménye az SZDSZ-nek, és egyébként ezzel a kormányzat is egyetért, hogy sokkal szerencsésebb lett volna akkor ezt a problémát megoldani, és akkor elejét venni bizonyos negatív jelenségeknek.
Én örülök annak, hogy ez a vizsgálóbizottság úgy állhat fel, hogy remélhetőleg a parlamenti pártok mindegyike támogatja a bizottság felállítását és működését, ahogyan ez egyébként a következő napirendi ponton szereplő következő vizsgálóbizottsággal kapcsolatban is fennáll.
Nagyon jót tenne a magyar közéletnek, a magyar politikai élet presztízsének, ha valóban elkerülhetnék a méltatlan viták és a méltatlan szituációk ennek a bizottságnak és a másik bizottságnak is a működését. A kormányzat minden tekintetben segítségére lesz a bizottságnak azért is, hogy végre normális mederben folyhasson a közélet ebben a tekintetben is. Tehát mind ennek, mind pedig a másik bizottságnak a munkájában a tisztelt országgyűlési képviselők számíthatnak a kormány támogatására és természetesen magának a vizsgálóbizottság felállításának a támogatására is.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me