DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Bőhm képviselő úrnak szeretném elmondani: csak pontosítom, amit lehet, hogy akkor nem világosan fogalmaztam. Nem az a baj, hogy a III/III-as tevékenységben egy bírókból álló testület, egy úgynevezett átvilágító bizottság jár el, hanem hogy van egy hatályos jogszabály, egy törvény, amely jelenleg szabályozza, hogy a III/III-as tevékenységet hogyan kell vizsgálni. Amíg ez a törvény hatályban van, addig egy országgyűlési határozattal nem lehet lerontani ezt a törvényt, egy törvényes eljárásból nem lehet kiemelni a III/III-as tevékenységet. Ezzel persze nem azt akarom mondani, mert nem is értenék vele egyet, ha most meg kellene szüntetni az átvilágító bizottságokat, de addig, amíg ez a törvény hatályban van, ez az országgyűlési határozat nem lehet ezzel a törvénnyel ellentétes.
Még egy apróság: nem ellentétes, gyakorlatilag konkuráló hatáskörökről van szó, csak nem akartam ezt a szót használni, mert ez egy bonyolult jogi fogalom, és nem mindenki érti, aki egy ilyen késői órán nézi ezt a vitát. Konkuráló hatáskörökről van szó, nem vonhatja el egy törvénnyel megállapított hatáskörét az átvilágító bizottságoknak egy országgyűlési határozat. Nem lehet párhuzamosan vizsgálódni. Gondoljanak bele, tisztelt Ház, ha holnapután valaki kitalálja, hogy a nagy súlyú bűncselekményeket, mondjuk, a korrupciós bűncselekményeket ne a bíróság vizsgálja vagy ne a nyomozó hatóságok vizsgálják, hanem hozzuk már ide egy vizsgálóbizottsággal, mert mégis olyan fontos és a közvéleményt nagyon izgatják ezek a témák - nem lehet megtenni azt, hogy most elvesszük a nyomozó hatóságoktól ezt a hatáskört!
Tehát csak azt tudom mondani, Bőhm képviselő úr, hogy teljesen mindegy, minek nevezzük ezeket az átvilágító testületeket, jelenleg van egy jogi eljárási rend, egy törvénnyel oda adott hatáskör (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ez a vizsgálóbizottság ezt nem vonhatja el. És ne felejtse el, hogy az átvilágító bírák határozata ellen bírósági jogorvoslatnak van lehetősége, vizsgálóbizottság esetén pedig nincs ilyen lehetőség. Ne felejtse el ezt!
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me