DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Én készséggel állok elébe egy történelmi vagy politológiai vitának, de szeretném leszögezni, hogy a Háznak ezen az oldalán sincs senki, aki az 1989-90-ben megbukott rendszert ne tekintené önkényuralmi rendszernek és diktatúrának. Ezt mi is annak tekintjük.
Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország egy megszállt ország volt, Magyarországon diktatúrát vezettek be a megszállók. Ennek a diktatúrának voltak kiszolgálói, ez a diktatúra fennállott negyvenegynéhány éven keresztül, és ahhoz képest, hogy itt diktatúra volt, lehetett jobban meg lehetett rosszabbul megpróbálni élni. Voltak kísérletek arra, hogy rosszabbul próbáljanak meg egy ilyen diktatúra keretében élni, például Csehszlovákiában és Romániában, meg voltak kísérletek arra, hogy ha már itt idegen elnyomás van, akkor ebben legalább a körülményekhez képest elviselhető rendszert próbáljunk létrehozni. Ilyen volt Magyarországon. Magyarország kétségkívül a legvidámabb barakk volt a táborban. Ha már muszáj volt, hogy barakk legyen, akkor, azt gondolom, kétségkívül az volt a jobb, ha ez lehetett a legvidámabb.
Ezt a diktatúrát nem önök döntötték meg, és nem mi döntöttük meg. Ez a diktatúra akkor omlott össze, amikor erről Gorbacsov és Bush elnök - nem a jelenlegi, hanem az édesapja - Máltán megegyeztek. Ebben a pillanatban omlott össze ez a diktatúra. Ennek az érdemeit sem önök, sem mi nem vindikálhatjuk magunknak. Azt azonban, úgy gondolom - és erre utalt Géczi József képviselőtársam -, mindketten elmondhatjuk magunkról, mind az akkori ellenzéki vagy rendszerellenes erők, mind pedig az akkori MSZMP-n belüli reformerők, ez az összeomlás vér nélkül ment végbe, ha úgy tetszik, Csáky képviselő úr, akkor a forradalom pátoszának - nem tudom, hogyan fogalmazott - vagy katarzisának ellopásával ment végbe. Igen, vér nélkül, pofon nélkül ment végbe. Erre viszont úgy gondolom, mindketten büszkék lehetünk, és büszkék lehetnek azok, akik ezt előkészítették az állampártban. Ezek közé tartozott Medgyessy Péter is.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me