DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Minket vagy önöket nem Medgyessy Péter képviselőtársunk, hanem Bőhm András képviselőtársunk állította ez elé a helyzet elé, amikor benyújtotta ezt az indítványt, amiről most vitatkozunk. (Derültség, zaj az ellenzék padsoraiban.) Örülök, hogy ilyen jól szórakozik, képviselő úr. Mindazonáltal Szabó Erika képviselőtársunk azt mondja, hogy Medgyessy Péter titkosszolgálati tiszt volt; Csáky András képviselő úr azt mondja, hogy a diktatórikus rendszer lényeges fogaskereke volt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én ennél többet mondok: Medgyessy Péter abban az elmúlt rendszerben, abban a diktatúrában pénzügyminiszter, sőt miniszterelnök-helyettes volt. Úgy gondolom, ő akkor a ranglétrán, a sarzsiban lényegesen magasabban állt, mint egy titkosszolgálati tiszt. Ezt 1989 óta mindannyian tudtuk róla, ennek tudatában választották meg őt képviselővé, úgyhogy azt gondolom, nem kellene erre a rendszerre úgy rácsodálkoznunk, mintha nem éltünk volna benne legalábbis majd' mindannyian.
Úgy gondolom, hogy abban a rendszerben is lehetett tisztességesen viselkedni, és úgy gondolom, az, hogy valaki tisztességesen vagy tisztességtelenül viselkedett, nem egy szervezethez való hozzátartozásán múlik, hanem azon, hogy mit tett. Ha bárki, aki annak idején a diktatúra szolgálatában tett valamit, az erkölcsileg foltos, akkor például az MDF egykori képviselője, Grosics Gyula, aki futballistaként, az aranycsapat tagjaként (Lezsák Sándor: Képviselőjelöltje!) - bocsánat, képviselőjelöltje, igaza van a képviselő úrnak - győzelmeket aratott, ezzel jelentősen hozzájárult a magyarországi közhangulat javulásához, Grosics Gyula bűnös azért, mert kis híján megnyerte a magyar csapatnak a világbajnokságot? Nem hiszem. Nem hiszem, hogy árnyalatlanul érdemes volna emberek fölött ítélkezni. Nézzük meg, ki mit tett és ne azt, hogy ki mihez, milyen szervezethez tartozott. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me