DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Előre elnézést kell kérnem elnök úrtól is és Bőhm képviselőtársamtól is, hogy nem tudok rátérni a vita tárgyára, tudniillik minden felszólalás másról szól, ennek következtében lehetetlen a tárgyra térni, lehetetlen az, hogy ne reflektáljunk az elhangzottakra.
Bánki képviselőtársamnak hívnám fel a figyelmét arra, hogy nem a Magyar Szocialista Párt, nem is a kormány terjeszt elő olyan javaslatot most, amely az MSZMP KB tagjait, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjait, sőt még a függetlenített párttitkárokat is ki akarja zárni a közéletből az összeférhetetlenség jogintézményének teljesen alkotmányellenes értelmezésével. Ma még csak a függetlenített párttitkárokról van szó, később azonban már szó lehet a nem függetlenítettekről is. Sőt, volt már erre is példa, 1993-ban ugyan, amikor Gáspár Miklós akkori KDNP-s képviselő az összes MSZMP-tag esetében felvetette a választójogtól való megfosztásnak a lehetőségét.
Szabó Erikának a felszólalásával én messzemenően egyetértek. Nagyon nagy hiba lenne az, hogyha elítélnénk negatívan azt a 884 ezer főt, aki 1988 novemberében - akkorról származik ez az adat - a Magyar Szocialista Munkáspártnak a tagja volt. Úgyhogy az ő álláspontjával - kivételesen ilyen is előfordul, hogy egy fideszes és egy szocialista képviselő egyetért - a magam részéről egyetértek.
Ha azonban ez a helyzet, akkor mi célja van annak a törvényjavaslatnak, amelyet önök kívánnak áterőltetni a Házon, holott nagyon jól tudják, hogy ehhez a többséget nem tudják megszerezni? Ha önök ilyen törvényjavaslatot nem terjesztettek volna elő, akkor én sem vetettem volna fel azt, hogy hány MSZMP-s tagja volt az előző kormánynak. Ilyet csak két alkalommal vetek fel: 1. amikor önök ilyen javaslatot terjesztenek elő, 2. amikor önök valakit például az MSZMP-s múltja miatt támadnak. Erre is volt precedens az elmúlt időszakban, például Fónagy egykori miniszter úrnak egy megnyilvánulása volt ilyen, ami az ő részéről azért volt különös, mert ő az ózdi pártbizottságban vett részt, akit megtámadott, az pedig a XIII. kerületiben.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me