LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Igen jelentősnek tartom Bőhm András és Zwack Péter képviselőtársaim benyújtott határozati javaslatát és támogatom azt. Wiener képviselő úr egyenesen történelmileg nevezte a megalakuló bizottság munkáját, Mécs Imre tabula rasáról beszélt, de meggyőződésem, hogy a Répássy képviselőtársam, valamint az MDF-ből dr. Csáky képviselő úr által említett kiegészítő javaslatok nélkül ez a határozati javaslat nem fogja teljesíteni azt, amit ettől elvárunk. Tudom, hogy sürget bennünket az idő, de mindenképpen szükségesnek tartom, hogy egy gyors, éppen a vita tanulságait összegző négypárti egyeztetés után, akár bizottsági módosító javaslatokkal valóban szülessen egy olyan határozati javaslat, amelyik teljesíti azt, amit ettől joggal, nemcsak mi, de a közvélemény is elvár.
(23.10)
Egyetlenegy dolgot említek: joggal merül fel bennem is, másokban is, Csáky képviselő úr erről beszélt, hogy miért csak az egyik hatalmi ág, a kormányzat szereplőinek a múltbeli tevékenységét vizsgálja ez a bizottság, hiszen például egy politikai államtitkár befolyását és döntési lehetőségeit többszörösen meghaladja például egy tévéelnök, egy ÁPV. Rt.-elnök, egy jegybanki vagy számvevőszéki elnök (Demeter Ervin: Köztársasági elnök!), egy alkotmánybíró, egy parlamenti elnök vagy egy legfőbb ügyész befolyása és döntési lehetősége vagy akár a köztársasági elnöké.
Nem kívánom parttalanná tenni a vizsgálóbizottság feladatkörét, csak utalok arra, hogy ebben a formában féloldalasnak tűnik a vizsgált személyek köre, túlságosan azonosítja a kormányzatot az összhatalommal.
Van egy másik aggályom, amely minden országgyűlési vizsgálóbizottság visszatérő problémája volt: a szankciók hiánya. Gyakori tapasztalat, hogy nem jelennek meg a beidézettek, ha megjelennek, egy-egy kérdésre megtagadják a válaszadást. Utólag esetleg az is kiderülhet, hogy valótlanságokat állítottak. Hogy hogyan őrizhetné meg ez a vizsgálóbizottság az Országgyűlés tekintélyét, hogyan akadályozná meg, hogy megismétlődjenek a korábban már tapasztalt visszásságok, ezt is végig kell gondolnia a leendő testületnek.
Végezetül kívánok a megalakuló vizsgálóbizottság minden tagjának rendkívül nagy önuralmat, körültekintő és higgadt munkát! Tartóztassák meg magukat a meggondolatlan és elhamarkodott megnyilatkozásoktól! Tisztelettel ajánlom a bizottság leendő tagjainak figyelmébe, hogy bár már sokan megpróbálták, de a múltat végképp eltörölni nem lehet. És azt is a figyelmükbe ajánlom, hogy a múltban minden megtörténhet.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me