DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT oktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A közoktatási törvény módosításáról szóló törvénycsomag alapvetően négy területen változtatta meg a jelenlegi közoktatási törvényt. Ezek közül két olyan terület van, amelyben úgy-ahogy egyfajta konszenzus kialakulni látszott a vita során (Zaj. - Az elnök csenget.), a másik két területen viszont ilyen konszenzus nem jött létre a tisztelt Házban.
Az első kérdés az Országos Köznevelési Tanács helyzete, illetve a mindenkori minisztériumi vezetés viszonya az Országos Köznevelési Tanácshoz, ezen keresztül pedig a szakmához. Mondhatnám, hogy a Fidesz következetes volt a '98-as törvényhozásához, amikor megfosztotta az Országos Köznevelési Tanácsot az egyetértési jogától, és most sem kívánta ezt a jogot megadni a szakma legfontosabb testületének, az Országos Köznevelési Tanácsnak. Örülök annak, hogy a törvénymódosítás során a képviselőtársaim, a kormánypárti képviselők biztosítani fogják azt, hogy az Országos Köznevelési Tanácsnak ne pusztán véleményezési joga legyen a jövőben, hanem egyben egyetértési joga is.
A másik ilyen fontos terület a kerettantervekhez való viszony. Az új oktatási kormányzat meggyőződése az, hogy a tanárok, az iskolafenntartók és a szülők jogosítványait, szabadságát bővíteni kell, és lehetővé kell tenni számukra (Zaj. - Az elnök csenget.), hogy a kerettantervek adta szűk mozgástér helyett egy nagyobb mozgástér álljon rendelkezésükre a tekintetben, hogy meghatározhassák azt, hogy az iskolában milyen oktatás folyjon, milyen tantervek alapján történjen az oktatás. Ez a törvénymódosító csomag a jövőben erre is lehetőséget fog biztosítani számukra.
Ez a törvénycsomag harmadik fontos kérdésként rendezi a tanévkezdés és tanévbefejezés rendjét. Ezt ráadásul úgy teszi meg, hogy eközben kiköti azt, hogy legalább három olyan szünet legyen a tanév közben, amelyből kettőben legalább hat összefüggő nap és egyben pedig négy összefüggő nap tanítási szünet áll a gyermekek rendelkezésére.
A negyedik fontos terület pedig ebben a törvénycsomagban az, hogy amíg az előző kormány a tanárok kötelező óraszámát megemelte, és ezt idén szeptembertől kívánta életbe léptetni, addig ez a törvénymódosító csomag eláll ettől, visszavonja ezt a rendelkezést (Zaj. - Az elnök csenget.), és a tanítóknak, illetve a tanároknak a heti 21, illetve 22 órás kötelező óraszáma változatlanul marad.
Amit a szabad demokrata-szociáldemokrata kormány az alapbérek emelésével teljesíteni kíván, és 50 százalékos béremelés mellett diplomás minimálbért akar bevezetni, nem kívánja úgy, hogy amit az egyik kezével ad, a másik kezével visszaveszi, tehát kötelező óraszámemeléssel (Közbeszólás az MDF soraiból: Már megtette!) nem próbálja ezt megtenni. Az ellenzéknek azonban ehhez a részhez sok hozzátennivalója nem volt, úgy tűnik, hogy a kötelező óraszám csökkentésével szemben a korábbi elképzelésükkel egyetértenek.
Köszönöm a tisztelt Háznak a munkát, köszönöm a képviselőtársaimnak a módosító indítványokat. Majd az elkövetkező oktatási törvény módosításánál szintén számítok hasonló aktivitásukra.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me