HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A szocialisták miniszterelnök-jelöltje a kampányban nem kétnaponta, hanem szinte naponta kétszer megígérte, hogy itt lesz, és tőle lehet kérdezni. Nem volt igaz a sok ígéret. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Így van!)
Nincs itt, már nem először nincs itt. (Közbeszólás az MSZP soraiból.) De ha csak ez lenne a legnagyobb baj, ha ez lenne a legnagyobb gond az ő szavahihetőségét illetően, akkor nyugodtak is lehetnénk. De nem lehetünk nyugodtak (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hát ez az!), hiszen ennél fontosabb dolgokban sem mond igazat.
A miniszterelnök múltjáról június 18-án az egyik napilap cikket és dokumentumot közölt. Akkor reggel ő felszólalásra jelentkezett itt, a parlament nyilvánossága előtt, és nem ismerte el a cikk állításait. Sokak szerint inkább összevissza beszélt, mintsem őszinte lett volna. Másnap, június 19-én reggel beismerte, hogy a cikk állításai igazak, június 19-e óta pedig arról beszél, hogy '77-82 között az IMF- és a világbanki csatlakozás érdekében volt titkosrendőr, és igazából a KGB-t kellett elhárítania.
A miniszterelnök erre vonatkozó állításait cáfolják a korabeli dokumentumok. A rendelkezésre álló iratokból megállapítható, hogy '81 szeptemberében a Nemzeti Bank két munkatársa kapott megbízást a kormánytól, hogy térképezzék fel a magyar csatlakozás esélyeit, és gazdasági-politikai kockázatait. Erről jelentés készült, amelyet az MSZMP Központi Bizottsága '81. október 22-én megtárgyalt. Egy feljegyzés szerint '81. október 29-én született minisztertanácsi határozat a csatlakozásról.
Ezt követően, '81. november 5-én Magyarország kérte a felvételét az IMF-be és a Világbankba. '81. november 24-e és december 12-e között hivatalos delegáció tárgyalt Budapesten; a magyar delegáció 14 főből állt - a Nemzeti Bankból 9 ember, a Pénzügyminisztériumból 1 ember volt tag, de nem Medgyessy Péternek hívták.
Tisztelt Miniszter Úr! Szeretném megkérdezni, hogy ön szerint igazat mond-e ez ügyben Medgyessy Péter. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban. - Közbeszólás az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me