DR. CSÁKY ANDRÁS

Full text search

DR. CSÁKY ANDRÁS
DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A kormányprogram igen szűkszavúan, csupán három mondat erejéig foglalkozik az egyházakkal, jóhiszeműleg ezt úgy lehet értelmezni, hogy a szocialista-szabad demokrata kormányzat elfogadja elődje ezzel kapcsolatos álláspontját, amely szerint az állam és egyház szétválasztása nem jelenti, nem jelentheti a társadalom és az egyház szétválasztását.
Gondolom, abban is egyezik véleményünk, hogy az egyházak közérdekű szolgáltató tevékenysége nélkülözhetetlen az állam és a társadalom számára, mint ahogy nélkülözhetetlen hitéleti tevékenységük is. Ebből következik, hogy a vallásszabadság gyakorlásának érvényesülését az államnak támogatnia kell.
Választókörzetem központjában, Cegléden fekszik Közép-Európa legnagyobb református temploma, amelynek rekonstrukciója immár tíz éve halad, és abban bíztunk, arra kaptuk ígéretet, hogy a közeli jövőben ez be fog fejeződni. Másik két településen is templomépítésbe kezdtek a polgárok, bízva a jövőben. Mikebuda önkormányzata a lakossággal egyetemben az alapokat már lefektette, Tápiószőlős az önkormányzat által adományozott telken, közszorgalomból elkészített tervek alapján az alapkövet letette az új templomnak.
(12.20)
Kérdezem az államtitkár urat: épülhetnek-e a templomok? A szocialista-szabad demokrata kormányzat fontosnak tartja-e az állampolgárok hitéleti tevékenységét? Segíti-e az állampolgárokat abban, hogy összefogásukat támogatandó ezeken a településeken Isten háza megépülhessen? Hisz ez a jövőnek az útja, meggyőződésem, és bízom benne, hogy ezzel kapcsolatban a kormányzat pozitívan fog reagálni.
Köszönöm szépen. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me