DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Külügyminiszter Úr! "Módosítják a státustörvényt? - Bársony: Nem tájékoztattak." - és sorolhatnám a nyugtalanító sajtóhírek címeit, azokét, amelyek a kedvezménytörvény valóban tartalmi módosítását vagy csupán technikai pontosítását taglalták; taglalták, vagy inkább talán pártpolitikai meggondolásokból lebegtették, ismét fölösleges bizonytalanságot keltve a hazai és a határon túli magyar közvélemény egy részében.
Bízom benne, hogy a Külügyminisztériumban azóta megtalálták az előző kormány e tárgyban készített utolsó előterjesztését. Előterjesztést mondok, és nem határozatot, amelynek technikai pontosításai a kedvezménytörvény és a végrehajtási utasítás összhangját kívánják megteremteni.
A kormányváltás ígéretük szerint nem hoz majd fordulatot, legalábbis a nemzetpolitikában, akkor pedig az MSZP által is támogatott kedvezménytörvény érdekében kell cselekedni. Beleértem ebbe természetesen azt is, hogy mindaddig, amíg valóban nincsenek konkrét tapasztalatok a törvény hatálybalépése óta eltelt időről, addig nem a naptári dátumokat, hanem a tényleges politikai folyamatokat szükséges tekintetbe venni, még akkor is, ha ezek nem minden szomszédunknál kedvezőek. Ahol pedig akár csak viszonylagosan is kedvezőeknek mondhatók - Romániáról beszélek -, ott kifejezetten károsnak tartanám az MSZP által oly gyakran emlegetett újratárgyalást.
Természetesen az Orbán-Naštase-megállapodásra gondolok, ezzel kapcsolatban pedig arra a fontos alapelvre, hogy nekünk itt a Magyar Országgyűlésben támogatnunk csakis azt lehet és szabad, amit az erdélyi magyarság legitim képviselői megfogalmaznak. Ha tehát az RMDSZ úgy látja, hogy az Orbán-Naštase-egyezség segíti a kedvezménytörvény romániai érvényesülését, akkor jó volna elkerülni a kettős játékot, hogy státustörvény igen, Orbán-Naštase-paktum pedig nem. A Magyar Állandó Értekezletnek ennél sokkal többre kell majd jutnia.
Kérdezem tehát a miniszter urat - mert ez a legfontosabb -, mikor lesz újra Magyar Állandó Értekezlet. Magukra hagyjuk-e a folyamatokat, úgymond bedobjuk-e a gyeplőt a lovak közé azzal, hogy úgymond addig is elemezzük a tapasztalatokat, vagy pedig végre határozott és egyértelmű kormánydöntés születik a teendőkről?
Érdeklődéssel várom a miniszter úr válaszát. Köszönöm. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me