KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az interpelláció bevezető mondatai is pontosan jelzik azt a zűrzavart, azt a meglehetősen kaotikus helyzetet, amelyet az előző kormánytól a kedvezménytörvény (Moraj az ellenzéki padsorokban.) ügyében örököltünk. Van ugyanis egy 92 százalékos többséggel elfogadott kedvezménytörvény, van egy Orbán-Naštase-megállapodás, amely ezt önkényesen több ponton módosította, kiterjesztette a munkavállalási kedvezményt valamennyi román igénylőre, és megvonta a családi igazolványt, a hozzátartozói igazolványt, amelyet a parlamentben mi megszavaztunk. Sőt, ez a megállapodás irreálisan rövid határidővel, hat hónappal írta elő a kedvezménytörvény alkalmazásának tapasztalatai alapján a törvény módosítását.
És van egy kormányrendelet, amely mindkét dokumentumnak ellentmond tételesen, több ponton. S hogy a zűrzavar még nagyobb legyen, a helyzet még áttekinthetetlenebb legyen, az előző kormány a távozása előtti utolsó napokban elfogadott egy törvénymódosító csomagot, amiről bennünket elfelejtett tájékoztatni az átadáskor. Nos, ezért az első lépés a tájékozódás kell hogy legyen.
Felkutattuk az előlünk gondosan eldugott szöveget; megjegyzem, az egyik határon túli magyar szervezet készségesen rendelkezésünkre is bocsátotta, mert ők megkapták a szöveget, csak mi nem. Megkezdtük a konzultációkat a határon túli magyar szervezetekkel, megkezdtük a tárgyalásokat Romániával a kisebbségi vegyesbizottság keretében, kifejeztük készségünket ugyanilyen tárgyalásokra Szlovákiával és Ukrajnával, de más országokkal is. És tájékozódunk az európai szervezetek álláspontjáról, miközben nagyon keményen és határozottan érvelünk a kedvezménytörvény mellett minden lehetséges fórumon; itt egyébként példamutató egységben és egyetértésben a kormányoldal képviselőivel.
Az egész dolognak a célja olyan megoldást találni erre a bonyolult helyzetre, ami megfelel a törvény eredeti céljainak, összhangban van Magyarország és a határon túli magyarság érdekeivel, elfogadható a szomszédos országok kormányai számára - hiszen az ő akaratuk ellenére a törvényt nem tudjuk alkalmazni -, és ami összhangban van az európai normákkal, elvárásokkal is.
Jogos a képviselő úr kérdése, hiszen a Magyar Állandó Értekezletnek kulcsszava van abban, hogy végül is milyen megoldás születik. Megértve és egyetértve ennek fontosságával, még a nyár második felében össze fogjuk hívni a Magyar Állandó Értekezletet, de legkésőbb szeptember 30-áig, hiszen a képviselő úr pontosan tudja, hogy az időpontokat valamennyi résztvevővel egyeztetni kell.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me