DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! 2002-ben az ön által az interpellációjában megkérdezett Alcsútdoboz, Felcsút és még négy kistelepülés által benyújtott pályázat volt a legnagyobb összegű címzett támogatás, amelyet az Orbán-kormány döntése alapján odaítéltek. (Hangok az MSZP padsoraiból: Pfuj!) Ezt követően második a sorban a mosonmagyaróvári Karolina Kórház rekonstrukciója, majdnem 2 milliárd forintos címzett támogatási összeggel; a harmadik helyen pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház 1,8 milliárdos címzett támogatása volt. A kórházfelújításoknál ezek a nagyságrendek voltak a legjelentősebbek, hiszen ott a beruházási igény és a ráfordítási igény is rendkívül jelentős.
Mindenki tisztában van azzal, hogy egy-egy kórház ellátja egy-egy megye, nagyobb térség lakosait, itt azonban ez a 2,7 milliárdos címzett támogatási összeg hat község néhány ezer fős lakosságát érinti. Tehát joggal merül fel a kérdés, hogy ez mennyire számít kiemelkedően magasnak: képviselő úr, ez kiemelkedően magas összegnek számít. Akkor az ellenzéki képviselők ezt erősen kritizálták is úgy a bizottságban, mint az Országgyűlés plenáris ülésén.
Szeretném önökkel megosztani még egy akkori bizottsági ülés konkrét eseményeit, élményeit: akkor mi kezdeményeztük az önkormányzati bizottság ülésén, hogy tegye közzé a kormány azt a szakmai rangsort, amit a szaktárca a besorolásoknál javasol, és ennek alapján hozza a kormány az Országgyűlés elé a döntést. Ezt fideszes képviselőtársaink akkor nem támogatták, ügyrendi szavazást rendeltek el, hogy ez ne kerülhessen nyilvánosságra; azzal érveltek a fideszes képviselők, hogy bíznak a kormányukban, hogy megfelelő módon mérlegelték a szakmai javaslatot, és úgy került a Belügyminisztérium, a kormány, majd a parlament elé.
Akkor tehát nem tudhattuk meg, hogy a szakmai rangsorban az alcsútdobozi, felcsúti beruházás hol áll, azóta módunk volt ezt megnézni. Tájékoztatom a képviselő urat és az Országgyűlés nyilvánosságát is arról, hogy a szakmai minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ezt a beruházást a pályázatok közül 30., azaz harmincadik helyre rangsorolta. (Moraj és közbeszólások az MSZP padsoraiból: Pfuj!)
A kormány elé ez már úgy került, hogy első helyen volt ez a beruházás, tehát ennek alapján egyértelműen bizonyítható, hogy a Fidesz javaslata alapján döntött a kormány az akkori beruházás támogatásáról. Ez a döntés, szeretném ezt nagyon világossá tenni, jogszerű volt, de megítélésünk szerint, és ezt akkor is elmondtuk, nem volt kellőképpen erkölcsös, hiszen nagyon sok olyan települést utasítottak el, amelyiknek megalapozott volt a döntése; például Békés megyében 31 település pályázott, ami Békés megye felét jelenti, mintegy 3 milliárd forintnyi beruházásra, és ezt elutasították.
Tehát ez a döntés megítélésünk szerint szakmailag nem volt alátámasztva, jogszerű volt ugyan, de nem volt erkölcsös, és erről a választópolgárok mondtak ítéletet az országgyűlési választáskor.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me