GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) A képviselői vagyonnyilatkozatokból megtudhattuk, hogy a volt miniszterelnök és felesége Felcsúton mintegy 50 hektár földet vásárolt tavaly ősszel. Összesen nyolc földterület került az Orbán-család birtokába: legelő, szántó, rét.
2002-ben összesen két belterületi vízrendezéssel kapcsolatos terv kapott címzett támogatást, ebből Alcsútdoboznak, Felcsútnak és négy másik községnek összesen 2 milliárd 716 millió 650 ezer forint, míg a másik nyertes pályázó községcsoportnak 310 millió 280 ezer forint támogatást ítéltek meg.
A vonatkozó törvény mellékletéből megtudhattuk, hogy 44 sikeres pályázat volt az adott évben. Ilyen nagyságú, majd' 3 milliárdos összeg pedig csak az összesen rovatokban jelent meg a melléklet további részeiben. Egyedül ez a beruházás az összes vízgazdálkodásra szánt támogatás mintegy 20 százalékát teszi ki. Összehasonlításul, kultúrára összesen 2 milliárd 782 millió 924 ezer forint jutott a tavalyi évi keretből, alig több, mint amennyit az előbb említett településcsoport kap. Felháborítónak tartom, hogy a beruházásban a minisztérium ez esetben megelégedett mindössze 10 százalékos saját forrással.
A másik támogatott belterületi vízrendezés esetében, ahol a teljes költség töredéke az eddig emlegetettnek, 30 százalékos önrészt vállalt a pályázó. Mindemellett nem kapott támogatást belterületi vízrendezésre több, közismerten árvízveszélynek kitett terület.
Az előző ciklusban megszoktuk, hogy Orbán Viktor barátai, ismerősei és üzletfeleik zsíros állami megrendeléseket kapnak. Az M7-es autópálya Budapest-Balatonvilágos közötti 90 kilométeres szakaszának korszerűsítési munkálataiban egy olyan kft. vett részt, amelynek ügyvezető igazgatója Felcsút futballcsapatának elnöke és legfőbb támogatója - ebben a csapatban sportol a volt miniszterelnök. Ez persze csak egy példa a sok közül, és akár jóindulatúan feltételezhetnénk azt is, hogy valóban az övék volt a legjobb ajánlat, azt azonban felháborítónak tartom, hogy egy felelősnek mondott miniszterelnök az adófizetők pénzéből fejleszt fel egy olyan térséget, ahol ingatlanokat vásárol magántulajdonba.
Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni a miniszter asszonynak: volt-e még ekkora címzett támogatás 2002-ben? Milyen fejlesztések kaptak ehhez hasonló nagyságú támogatást? Mennyire számít ön szerint kiemelkedő nagyságúnak ez az összeg? Véleménye szerint valóban indokolt volt-e, hogy a többi elutasított pályázó kárára ekkora összeget utaltak ki?
Tisztelettel várom válaszát! (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me