PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök, hogy a képviselő úr kitüntet a bizalmával, és az új kormánytól kér segítséget az elmúlt kormányzati ciklusban meg nem oldott probléma rendezésére, ugyanis a gazdátlanná vált termelőszövetkezeti villamos hálózatok üzemeltetési problémája - mint ahogy ön is említette - nem új keletű, már az előző kormányzat alatt is jelentkezett.
Az áramszolgáltatók privatizációja során a működési engedélybe bekerült egy olyan kitétel, egy olyan rész, hogy azon elhagyott tanyasi hálózatoknál, amelyeknek tulajdonosai nem lelhetők fel, az áramszolgáltató köteles a szolgáltatást ellátni, és az élet- és balesetveszélyt okozó hibákat elhárítani. Ezen túl ezekbe a bizonyos működési engedélyekbe belekerült egy másik rész, amely tartalmazza, hogy a működtetőknek a hálózatok teljes rendbetételét és fejlesztését is tervezniük kell az éves terveikben. Erre lehetőséget adott az 1994. évben alkotott, a villamos energia termeléséről, szállításáról és szolgáltatásáról szóló törvény. Ezek alapján került bele a működési engedélyekbe ez a két kitétel.
Ismereteim szerint a képviselő úr kérdésében említett Démász Rt. az évi beruházási keretének 5-8 százalékát fordítja az ilyen hálózatok rendbehozatalára.
E folyamatok felgyorsítására az önkormányzatok anyagi hozzájárulást kapnak. Ehhez nyújt segítséget a lakott külterülettel rendelkező önkormányzatok többletfeladataihoz juttatott, a 2002. évben 3765 forint/fős normatív állami hozzájárulás.
Tapasztalataink alapján is megállapítható, és amíg a kérdését hallgattam, végiggondoltam, hogy forrás hiányában persze az érintett önkormányzatok nem mindegyike tudja ellátni ezt a feladatot. A gazdátlan tanyasi villamos hálózatok felújításának, korszerűsítésének felgyorsítása érdekében - mint ahogy az ön kérdésében is szerepelt - fel kell tárni további támogatási lehetőségeket. Ennek forrásai többek között a terület- és vidékfejlesztés célelőirányzatában teremthetők meg, a következő időszakban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az ön által felvetett kérdésre ebből a forrásból lehet többletpénzeket biztosítani.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me