VINCZE LÁSZLÓ

Full text search

VINCZE LÁSZLÓ
VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Sok tanyán élő családot érint az országban az a körülmény, hogy az áramszolgáltató vállalatok - például Csongrád térségében a Démász Rt. - a korábban téeszüzemeltetésű elektromos hálózatrendszert nem veszik át, nem hajlandók átvenni, arra hivatkoznak, hogy nem kerül a tulajdonukba, és természetesen nem veszik át, mert ez a gazdátlan vezetékrendszer igen gyenge műszaki állapotban van. Abban az esetben átveszik, ha az önkormányzatok ennek a felújításához hozzájárulnak. Az önkormányzatoknak a felújításra vonatkozó költségek 25 százalékát kellene felvállalniuk.
A kistelepülések önkormányzatai szerény költségvetésükből csupán a kötelező feladataik ellátását tudják biztosítani. A vidék lakosságmegtartó képessége érdekében fontos az áramszolgáltatás biztosítása, amely nemcsak az emberek komfortérzetét erősíti, hanem a tanyai gazdálkodás korszerűsítését is szolgálja. Az elmúlt időszakban ezeknek a hálózatoknak a létrehozásához a lakosság komoly összegekkel, pénzekkel járult hozzá. Igazságtalan lenne és nem szolgálná az esélyegyenlőséget, ha még egyszer fizetniük kellene ezért.
Az áramszolgáltató semmilyen javítást, felújítást nem vállal el, csak abban az esetben, ha a fent említett módon az önkormányzatok is vállalnak költséget. Így például az elmúlt viharos időjárási körülmények között is több vezeték megrongálódott, oszlopok dőltek ki, ezeknek a helyreállítása - és csak nagyon halkan mondom - a lakosok részéről történt, és ez nem járható út.
Tudom, erre az lehetne a válasz, hogy a területfejlesztési alapokból kell ezt megoldani, ám ezeket az alapokat több mindenre szánták, útépítésre és egyebekre. Ugyanakkor tudom, hogy a Széchenyi-tervben is van az önkormányzatok javára villamos hálózatra pénzeszköz elkülönítve. Ezzel csak az a gond, hogy ennek az áfáját az önkormányzatok nem tudják visszaigényelni.
Kérdezem az államtitkár urat, tud-e valamilyen módon a kormány a tanyán élő lakosok zavartalan áramellátásában segítséggel lenni. Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps a Fidesz és az MDF soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me