DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Még 1996-ban, az akkori és mostani jogutódként működő kormány megalkotta az országos környezeti kármentesítési programot, amely sajnálatos módon 2000-ig gyakorlatilag jogi háttér nélkül működött, illetve nem működött. E munkálatok felgyorsítása erre a ciklusra, illetve erre a kormányra marad ismételten, mert korábban eltelt négy év érdemi intézkedés nélkül.
Megjegyzem, a probléma tényleg fontos. A képviselő úr által felvetett jelenlegi helyzethez képest a pénzügyi forrás is igen-igen magas, mintegy ezer milliárd forintra lenne szükség és harminc évre, hogy azt a környezetterhelést, amelyet örököltünk ebben az országban, a program megvalósításával fedezni tudjuk.
Mind ez idáig 210 településen sikerült ezt a környezettisztítást végrehajtanunk, 45 milliárd forint ráfordítással, amelyből a minisztérium 46 település környezetterhelési megszüntetési programját vállalta fel. Eddig 20 ezer olyan szennyezett részről van egyértelmű dokumentáció, amely bizonyítja, hogy a környezetterhelés a kármentesítési programban elsőbbséget élvez. A országos környezeti kármentesítési program keretében természetesen szükség lesz európai pénzek bevonására, az ISPA-ra és a SAPARD-ra is, amely pályázatok az elmúlt két évben sajnos nem túl lelkesen és nem túl nagy intenzitással jelentek meg Brüsszel felé.
(12.10)
Ami a programot illeti, ennek a programnak az 1. pontja, tisztelt képviselő úr, azt tartalmazza, hogy az 1997-ben elfogadott nemzeti környezetvédelmi program szellemében és valamennyi pontjának betartásával - ez ennek része.
Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me