DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! "Jó úton vagyunk!", ez a címe annak a prospektusnak, amit nemrég a Főpolgármesteri Hivatal juttatott el a Bartók Béla úton és környékén lakók postaládáiba.
A tájékoztató a főútvonal teljes felújítását ígéri, holott az átépítés csak a fővárosi kezelésű Szent Gellért tér és Hamzsabégi úti vasúti híd közötti szakaszra terjed ki, de ez természetesen nem a miniszter úr kompetenciája. A teljes útvonal egységes kezelése a főváros és a kerületi önkormányzat megegyezésétől függ, az én kérdésem azonban húsba és zsebbe, családi egzisztenciákba vágóan fontos gazdasági kérdés. Olyan súlyos gyakorlati kérdés, melynek rendezetlensége gazdasági egzisztenciák tömegét hozza súlyosan kritikus helyzetbe, lehet, hogy nem egyet közülük csődbe is juttatva.
A felújítás június 11-étől október 28-áig tart, ez idő alatt pedig nemcsak a munka folyik, de a Bartók Béla úton és környékén működő kis- és közepes méretű vállalkozások, a magánkereskedelem és az iparűzés is pang. Ebben a helyzetben csökken vagy épp megszűnik a virágárus és az optikus, a képkeretező és a cipőboltos forgalma, következésképpen csökken vagy éppen megszűnik a bevétele is. Az üzlet persze szüneteltethető, az iparűzési és más adókat, a közterheket azonban fizetni kell. Ha az üzletek nem szünetelnek, bizonyosan kevesebbet fognak adózni vagy egyenesen veszteségesek lesznek, ez pedig a következményeit tekintve nemcsak magukat a vállalkozásokat hozhatja lehetetlen helyzetbe, de a környék, a kerület belvárosának megszokott és jól működő kereskedelmi szerkezetét is beláthatatlanul megváltoztatja.
Kérdezem ezért a miniszter urat, hogy lát-e lehetőséget a részbeni kártérítésre, vagy akár egyszeri, méltányos, áthidaló jellegű hitelfelvételi lehetőség biztosítására, olyan ellensúly megteremtésére tehát, amely legalább a kárait képes enyhíteni a szóban forgó területen működő kereskedelmi egzisztenciáknak.
Segítségét kérve várom válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me