NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Február 9-én múlt nyolcvan éve annak, hogy a Vas megyei Szomoróc - ma Kercaszomor része - visszatérhetett Magyarországhoz.
A községet 1919 augusztusában - annak ellenére, hogy a békeszerződés által megállapított határ Magyarországnak ítélte - a jugoszláv állam fennhatósága alá vették. A szomoróciak hiába tiltakoztak, a trianoni hatalmasságok nem kívántak velük foglalkozni. Ezért, a kilátástalanságot feloldandó, saját kezükbe vették sorsukat. 1920. augusztus 1-jén éjszaka Ránkai hadnagy 17 határőrrel és a hozzájuk csatlakozó kercai férfiakkal megrohamozta a Szomorócot megszálló katonaságot. A meglepett jugoszlávok fegyvereiket eldobálva menekülésbe fogtak. A szomoróci férfiak e fegyverekkel csatlakoztak Ránkai hadnagy csoportjához. A hadnagyot az önkényes akció miatt leváltották, a szomoróci lakosságra a bátor kiállás miatt megtorlás várt. A fegyveres csoport több tagját letartóztatták. Mégis, helytállásuk nem volt hiábavaló, hiszen másfél év múlva a határmegállapító bizottság, e bátor tett által is befolyásolva, több községgel együtt Szomorócot ismét Magyarországnak ítélte. 1922. február 9-ét a második világháború végéig a község minden évben megünnepelte. Ennek emlékét őrzi a harangláb újraöntetett harangjának felirata is.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, hogy támogassa Kercaszomor község Vas megyei önkormányzat által is felkarolt azon kérését, hogy a település helytállásáért nyerje el a legbátrabb község, Communitas Fortissima címet. Kérdezem az államtitkár urat, lát-e lehetőséget arra, hogy az augusztus 1-jei évfordulóig megszülessen az erről szóló döntés.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me