DR. KÓRÓDI MÁRIA

Full text search

DR. KÓRÓDI MÁRIA
DR. KÓRÓDI MÁRIA környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Amit a képviselő úr a füstgáztisztítóról elmondott, adataiban pontos, szakmailag korrekt beszámoló volt. Valóban így van: a fővárosban keletkező évi 600 ezer tonna települési hulladék 60 százalékának elégetése egyetlen helyen, az 1981 óta működő hulladékhasznosító műben, népszerű nevén a szemétégetőben történik.
Hihetetlen nagy mennyiség ez, tisztelt képviselőtársaim! Az elégetett mennyiség évente 360 millió kilogramm, ráadásul sok esetben olyan szeméttel állunk szemben, amely veszélyes anyagokat is tartalmaz, ugyanis Magyarországon a környezeti tudatosság még nem jutott el arra a szintre, hogy a lakosság szétválogatná a hulladékot. Ez elsősorban nem a lakosság bűne és hibája, hiszen az előző kormány szinte semmit sem tett azért, hogy megértesse a veszélyeket. Sőt, annak érdekében sem tett semmit, hogy a meglévő és csökkenthető veszélyeket csökkentse. Éppen ellenkezőleg! Erre példa a budapesti szeméthasznosító mű elmúlt négy évi története is.
Huszonegy évvel ezelőtt, amikor felépült ez a beruházás, viszonylag korszerű volt. Akkor még mások voltak a technikai lehetőségek, mások voltak a szabályok. Azóta lényegesen szigorodtak az előírások, tegyük hozzá, hogy szerencsére, hiszen így jobban védhetjük a levegőt, az itt élők egészségét. Hogy fontos a levegő minőségvédelme, azt mind a főváros vezetése, mind az 1994 és '98 között hatalmon lévő szocialista-szabad demokrata kormány jól tudta, és - ahogy azt képviselő úr is elmondta - meghozták a megfelelő rendelkezéseket, hiszen biztosították a füsttisztító berendezéshez szükséges állami támogatást ahhoz a beruházáshoz, amely az egészségünk védelmében feltétlenül fontos volt.
Ezután azonban két dolog történt, mégpedig az, hogy a Fidesz-kisgazda-kormány hadat üzent a fővárosnak, a főváros lakosainak, és ezért a fővárosban nem partnert láttak, hanem legyőzendő ellenfelet. Ennek következtében a beruházás előkészítését felfüggesztették, és így az elkerülhetetlenül szükséges kazánrekonstrukciót a Fidesz-kormányzat nem támogatta. 2001-ben a Fidesz-kormány nem adta meg a fővárosnak a szükséges hitelfelvételhez azt a garanciát, amely a felvételt lehetővé és olcsóbbá tette volna.
Nehéz erre a kérdésre indulat nélkül válaszolni, képviselő úr, hiszen ugyanakkor látható volt, hogy milyen beruházásokhoz biztosított hitelgaranciát a kormányzat; mint például a napokban is olvashattuk, hogy Orbán Viktor egykori miniszterelnök úr futballbarátja egy hónap alatt kapott nem csupán garanciát, de hatalmas hitelt is egy országúti szálloda felépítéséhez. Úgy látszik, hogy az Orbán-kormánynak sokkal fontosabb volt egy ilyen, magánkézben lévő szálloda felépítése, mint 2 millió budapesti egészséges levegője.
A május 27-én beiktatott új kormány felállítását követően intézkedett annak érdekében, hogy ez a hulladékhasznosító mű, illetve a rekonstrukció megtörténjen. Megtörtént a pénzügyi bontás, megtörtént az Európai Fejlesztési Bank által történő jóváhagyás, a beruházás pedig a szerződéskötéstől számított 36 hónapon belül, azaz 2004 első félévére befejeződik. Ez azt jelenti, hogy Budapest lakossága 2004 első félévére egészségesebb levegőt lélegezhet be. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Így ez a kormány bemutatta, hogy nemcsak azoknak biztosít egészséges és tiszta levegőt, akik rá szavaztak, hanem mindenkinek, aki itt él ebben az országban, ebben a városban.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me