HAJDU LÁSZLÓ

Full text search

HAJDU LÁSZLÓ
HAJDU LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Asszony! Miniszter Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Budapesten működik az ország egyetlen kommunálishulladék-megsemmisítője, népszerű nevén: szemétégetője.
Azért kényszerülök itt, a tisztelt Ház előtt Rákospalota, Újpest, Pestújhely, Újpalota és a térség - Fót, Csomád, Csömör -, az egész agglomeráció ügyében egy ilyen környezetszennyező forrás kérdését felvetni, mert ez a beruházás nem szakmai, hanem politikai kérdések össztüzébe került, és abban van évek óta.
(11.10)
Szeretném kérdezni a miniszter asszonyt, hogy volt-e már ideje áttekinteni ennek a beruházásnak a mostani helyzetét és a várható sorsát.
A képviselőtársaimnak jelzem, hogy huszonegy évvel ezelőtt, 1981-ben épült ez a beruházás, majd tíz évvel később egy környezetvédelmi miniszteri rendelet alapján ennek a füstkibocsátása nem felelt meg az előírt szabványoknak, elsősorban az euroszabványoknak, természetesen a magyar szabványoknak sem, s ezért a főváros különböző beruházási előkészületekbe kezdett. Elfogadta a beruházási programot, elfogadta az engedélyokiratot, építési engedélyt kért rá, és a kormánnyal, az akkori kormánnyal - amelyet Horn-kormánynak hívtak - 1997-ben megállapodást kötött a főváros, s ezt a beruházást nemzetközi tenderpályázaton egy '97-es kormánydöntés alapján meghirdették, amelyre 1998-as kezdéssel beruházás indult volna.
Időközben kormányváltás történt, és a kormányváltásnál az a politikai döntés született, hogy abba a csomagba, amelyik büntette Budapestet, bekerült az égető kérdése is, s fölfüggesztették a beruházás bonyolítását. Ez a bizonyos közpénz nem került Rákospalotához, bár ez a közpénz, amelyet a kormány ígért volna, csak egy része lett volna az egész beruházásnak. A beruházást négy évre fölfüggesztették, és mivel mi örököltünk három környezetvédelmi minisztert is, nem is volt kivel tárgyalnunk, mert amire tárgyalásba kerültünk volna, már új volt a miniszter a környezetvédelem élén. A végén az utolsó környezetvédelmi miniszterrel jutottunk el oda, hogy lényegét tekintve ma ott tartunk, ahol négy évvel ezt megelőzően. (Folyamatos zaj.)
Kérdezem a miniszter asszonyt: van-e személyi felelőse annak, hogy egy szakmai kérdés politikai kérdés lett, és az égető meg fog-e valósulni végre, tehát szakmai döntés fog-e születni?
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me