STIPKOVITS PÁL

Full text search

STIPKOVITS PÁL
STIPKOVITS PÁL (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mosonmagyaróvár város lakossága nevében fordulok önhöz a M1-es autópálya használati díjának módosítására kiadott 53/2001. KöViM-rendelet tárgyában.
A város szívében három nemzetközi főút találkozik, aminek eredményeképpen az átmenő forgalom lassan már elviselhetetlen mértékű terhelést jelent a városlakóknak. Igaz, az M1-es autópályán a közelmúltban bevezetett új használati díjak bizonyos mértékig csökkentették a tranzitforgalmat. Az átmenő forgalom további radikális csökkentését lehetne elérni akkor, ha az M1-es autópálya használati díjára kiadott miniszteri rendeletet ésszerűen módosítaná a tárca, továbbá ha megépülne az a déli csomópont, amelyet az autópálya építésekor takarékossági okokra hivatkozva elhagytak, ígérvén azt, hogy 2005-ig meg fog valósulni.
A fent említett rendelet értelmében díjmentessé vált az M1-es autópálya egy irányban, Hegyeshalom felől érkezve Mosonmagyaróvárig, közel 7,5 kilométeres szakaszon, ugyanakkor a 86-os főúton Rédics felől érkező, Hegyeshalom és Rajka határállomás felé haladó járművek csak az M1-es díjas szakaszán kerülhetik el a városunkat.
(11.20)
Amennyiben a rendelet mindkét irányban lehetővé tenné az ingyenes közlekedést, úgy az autópályaszakasz kvázi elkerülő útként funkcionálna. Ennek következményeképpen megtehetnénk azokat a forgalomtechnikai intézkedéseket, amelyekkel a 65-ös főút teherforgalmát a céljellegű forgalom kivételével átirányíthatnánk az autópályára. Ezzel az intézkedéssel több száz millió forintot takaríthatnánk meg, hisz feleslegessé válna ezen a szakaszon az elkerülő út építése, a városlakók életkörülményei javulnának, a túlzott tehergépjármű-környezetterhelés rövid távon jelentősen csökkenthető lenne.
Tisztelt Miniszter Úr! Lát-e lehetőséget a rendelet módosítására, amely rövid távon is jelentős javulást eredményezne, továbbá középtávon milyen elképzelései vannak a közlekedési tárcának a Mosonmagyaróvárt terhelő tranzitforgalom megoldására, illetve csökkentésére?
Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me