FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt heti elképzelések erre a hétre valósággá váltak, nincs olyan média, amely ne foglalkozna e hét leginkább izgalmas eseményével: nagyon nagy mértékű benzin-, gázolaj-, gázár- és dohányáremelések történtek. Emellé még egy kellemes hír is társul: a tb által nem támogatott gyógyszerárak is emelkedni fognak.
Visszaemlékezve a kormányprogramra, amelyet önök, a nemzeti közép demokratikus koalíciójának nevezve, nyújtottak be, azon gondolkoztam, hogy vajon erről olvastunk-e a kormányprogramban; ezért a gazdaságpolitikai részt újra áttanulmányozva, mások helyett is áttanulmányozva, kezdtem nézni, hogyan vélekedett az akkor kormányra kerülő baloldal arról, hogy az áremelések vajon a kormányzat technikai elemei közé tartoznak-e. A legszükségesebbeket említve olyan címszavakat találtam, mint: az átláthatóság növelése, az együttműködés a gazdasági szereplőkkel, azok különböző csoportjaival, együtt kialakítva a gazdaságpolitikai rendszerünket, majd pedig egy másik gondolat közvetlenül alatta, hogy kiemelten kezelik a versenyképesség javításának szempontjait. Én kérdezem - egyben nem emlékszem arra -, hogy egyeztetés vajon történt-e a fuvarozókkal, amikor hozzájárultak ahhoz és elfogadták, hogy egy ilyen nagy mértékű energiaár-emelés történjen. Magyarországon ma már nincs olyan állampolgár, aki ne tudná, hogy az energiaár-emelkedés közvetlenül ki fog hatni minden fogyasztási termékre, minden végtermékre, tehát nem igaz az, hogy ez csak egy szűk réteget, amelyik autót használ s a többi, fog érinteni.
Annak idején az Orbán-kormány a Fuvarvállalók Szövetségével egy nagyon hosszú egyeztetéssel vitte véghez, hogy ne kelljen olyan nagy mértékű áremelést végrehajtani - nem is történt meg. Nem tudom, hogy önök a kormányprogramban leírtaknak megfelelően ezt az egyeztetést most végrehajtották-e, és mi volt a véleménye a Fuvarvállalók Országos Szövetségének.
Ugyanígy az átláthatóság szempontjából vajon hogy fér az össze, hogy önök a költségvetési törvény módosításánál 70 milliárd forintot helyeznek tartalékalapba, majd pedig, egy másik módosító indítvánnyal megengedik a költségvetés konkrét számának 5 százalékos eltérését a tervezettől, ezzel 400 milliárd forintra szabad kezet adnak a kormánynak, amely innentől kezdve minden ellenőrzés nélkül elköltheti azt. Ez hogyan egyeztethető össze az önök részéről a kormányprogramban nagyon nagy hangsúlyt kapott átláthatóság fogalmával?
Kérdezem én, az a gondolat, hogy kiemelten kezeljük a versenyképesség javítását: az érintett szereplőkkel vajon megbeszélték-e, hogy a jövedéki törvény módosítása és annak következtében az áremelkedések hogyan hatnak a magyar gazdaság érintett szereplőire, azokra, akik nap mint nap próbálnak a maguk módján megélni, és ezzel hozzájárulni a nemzetgazdaság összteljesítményéhez?
Az önök által hangoztatott jóléti rendszerváltást önök ezek szerint úgy valósítják meg, hogy már előre elveszik azt, amit az ígéreteikben majdan oda szeretnének adni. Önök azt hangoztatják, hogy befejezik a rendszerváltást; önök nem befejezik, hanem lefejezik a rendszerváltást, azt a rendszerváltást, amelyet 1990-ben, akkor valóban demokratikus ellenzékként egy ország megszavazott és véghezvitt, ugyanakkor önök azokkal a személyekkel és frakciótagokkal léptek itt kormányra, akik ellen az a rendszerváltás akkor megtörtént, és önök most azt állítják, hogy ezt a rendszerváltást még szeretnék befejezni. Ez nonszensz, egyben paradox, nem értem, hogy ezt önök szerint hogy lehet egyben megvalósítani.
Azt gondoltuk, hogy a D-209-es ügy nem lesz majd különösebb hatással a magyar gazdasági életre, azt gondoltuk, ez tisztán politikai ügy. Ez nem igaz, mert a költségvetési törvény múlt heti módosításánál a baloldali többség beszavazott egy olyan módosító indítványt, hogy az energiaszektor teljes egészében átkerül az ÁPV Rt.-től a Gazdasági Minisztériumhoz. Kiderült, hogy egy paktum, egy zsarolási helyzet állt elő, amelyben az SZDSZ kikövetelte magának, hogy újra teljes jogú felügyeletet gyakoroljon az energiaszektor felett. Én úgy érzem, hogy ez nemcsak az SZDSZ-re nézve érdekes helyzet, hanem a magyar lakosokra is.
Nem szeretnénk még egyszer forintos privatizációkról hallani, nem szeretnénk még egyszer olyan súlyos államivagyon-elpazarlásról hallani, ami annak idején megtörtént. Hogy a magyar társadalom zsarolhatósága és az MSZP zsarolhatósága megszűnjön, egyértelmű, hogy ennek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) egyetlen útja van: Medgyessy Péter miniszterelnök úrnak le kell mondania.
Köszönöm a figyelmüket. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiból. - Taps az ellenzéki pártok padsoraiban. - Közbeszólás az ellenzéki oldalon: Úgy van!)
(9.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me