KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Évek óta világszerte és így nálunk is vita folyik a globalizációról: áldás-e vagy átok, érdemes, szükséges-e harcolni ellene, mit lehet tenni kedvezőtlen hatásainak az ellensúlyozására?
Azok, akiket ebben a vitában nem az indulatok, nem sunyi politikai szándékok vezettek (Moraj a Fidesz soraiból.), azt mondják, hogy a globalizációnak vannak előnyei, amelyeket ki kell használni, és vannak kedvezőtlen hatásai, amelyeket ellensúlyozni kell. Az ellensúlyozás hatékony eszközei közé tartozik a nemzeti identitás erősítése, a regionális identitás és a regionális együttműködés erősítése. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Erre a regionális identitásra, a közös történelmi múltra, a közös érdekekre és a közös jövőre épült a kilencvenes évek elején az Antall-kormány által kezdeményezett visegrádi együttműködés. Jelentőségét ennek természetesen nemcsak a globalizáció ellensúlyozása adja, fontossá teszi azt a gazdasági, a kulturális és a tudományos, valamint az emberi kapcsolatokban rejlő előnyök, lehetőségek kihasználása, fontossá teszik a közös célok, így a négy ország törekvése a teljes körű és harmonikus beilleszkedésre az euro-atlanti intézményekbe, és a napirenden lévő európai uniós csatlakozás, amely mind a négy ország számára közvetlen célt jelent. (Folyamatos zaj.) Közvetlen célt, hiszen a tárgyalások döntő szakaszukba, záró szakaszukba érkeztek, és igenis, közös törekvés elérni azt, hogy az Európai Unió a közösségi politikákat minden új tagállamra kiterjessze, hogy érvényesítse az egyenlő elbánás elvét, így az egyenlő versenyképesség elvét, az ennek megfelelő támogatási politikát, és közösen érdemes elérni azt is - szintén fontos célunk -, hogy a csatlakozó országok nettó pénzügyi pozíciói már a csatlakozást követő első évben is jobbak legyenek, mint a csatlakozást megelőző utolsó évben. A visegrádi országoknak, ha közösen lépnek fel - azt hiszem, könnyű belátni -, nagyobb esélyük van, hogy ezeket a nagyon fontos célokat elérjék.
Nos, ezeket a célokat, ezek elérését sodorta veszélybe az előző kormány miniszterelnökének a magatartása; nem az, amit a Beneš-dekrétumokról mondott, hogy ezek a mai nemzetközi jogrenddel ellentétesek, vagy hogy túlhaladottak - mert ezt a véleményt egyébként osztják a jelenlegi kormánypártok is -, hanem az, hogy megkérdőjelezte Csehország és Szlovákia alkalmasságát az európai uniós csatlakozásra.
Ez azért értelmetlen, tisztelt Ház, mert nem Magyarországon múlik, amely maga is kívül van, hogy melyik ország csatlakozása válik realitássá, és melyiké nem; értelmetlen, mert az Európai Unió még azon a napon el is határolódott ettől az állásponttól; értelmetlen, mert Ausztriában és Németországban is csak - hogy finoman fogalmazzak - a radikális jobboldali erők vállalják ezt fel, és nem a kormányerők. És értelmetlen, mert nem segített a hatvan évvel vagy közel hatvan évvel ezelőtt elűzött, jogtalanul elűzött magyarokon, valamint káros, mert a cseh és a szlovák miniszterelnök erre hivatkozva lemondta a visegrádi csúcstalálkozót, majd csatlakozott hozzájuk a lengyel miniszterelnök is; és káros, mert rontott nemzetközi megítélésünkön: megint kezdtünk úgy föltűnni, mint valamiféle bajkeverő ország a térségben. (Moraj a Fidesz soraiban.)
Nos, ezt a csorbát sikerült szerencsére az utolsó pillanatban kiküszöbölnie az új kormány külpolitikájának, hiszen a magyar elnökség lejárta előtt egy nappal sikerült megtartani Esztergomban ezt a csúcstalálkozót, és elkerülni azt a szégyent, hogy éppen a magyar soros elnökség legyen az egyetlen, amikor nem sikerül a csúcstalálkozót megtartani.
A kormányfők új szakaszról beszéltek, új szakasz nyílott a visegrádi együttműködésben, amely nem a múlt sérelmeivel, hanem a jelen feladataival és a jövő közös céljaival foglalkozik. És egy sor fontos megállapodás született, aminek a részletezése meghaladja egy napirend előtti felszólalás kereteit.
A képviselő úr is utalt rá, hogy sajnos a magyar politika megosztottsága is látszott Esztergomban: az ellenzék által feltüzelt néhány tucat ember demonstrációja, ami károkat okoz Magyarország nemzetközi megítélésének. Ezzel szemben a kormány törekvése (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) a térségbeli együttműködés erősítése, amely valóban a nemzeti érdekeket szolgálja.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me