VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! Tekintettel arra, hogy nem jött be a parlament mai ülésére, a sajtó nyilvánosságán keresztül kívánok önhöz szólni. (Zaj, közbeszólások mindkét oldalon.)
Az ön múltjáról június 18-án az egyik napilap cikket és dokumentumot közölt. Akkor reggel ön felszólalásra jelentkezett, és itt a parlament nyilvánossága előtt tagadta a cikk állításait. Másnap, június 19-én beismerte, hogy a cikk állításai igazak. Huszonnégy órán belül kiderült, hogy nem mondott igazat. Egy miniszterelnöktől talán ennyi is elég, most mégsem ezzel kívánok foglalkozni.
Június 19-e óta ugyanis ön arról beszél, hogy '77 és '82 között ön az IMF-csatlakozás érdekében volt titkosrendőr, és igazából a KGB-t kellett elhárítania. (Derültség az ellenzék soraiban.) Miniszterelnök úr, az ön IMF-re vonatkozó állítását cáfolják mind a korabeli dokumentumok, mind az egykor érintett szemtanúk nyilatkozatai. (Közbeszólás az MDF soraiból: Úgy van!) A rendelkezésre álló iratokból a következő állapítható meg:
'81 szeptemberében a Magyar Nemzeti Bank két munkatársa, Fekete János és Bakó Ede megbízást kapott a kormánytól, hogy térképezzék fel a magyar csatlakozás esélyeit, a gazdasági és politikai kockázatait. Erről jelentés készült, melyet az MSZMP Központi Bizottsága 1981. október 22-én megtárgyalt. Bakó Ede feljegyzése szerint '81. október 29-én született minisztertanácsi határozat a csatlakozásról. Ezt követően '81. november 5-én Magyarország kérte tagfelvételét az IMF-be és a Világbankba. '81. november 24-e és december 12-e között hivatalos IMF-tárgyalódelegáció érkezett Budapestre. A magyar delegáció 14 főből állt, közülük kilencen a jegybank munkatársai voltak, a Pénzügyminisztériumból egy fő volt ebben a delegációban, de ezt nem Medgyessy Péternek hívták. (Derültség az ellenzék soraiból.)
A dokumentumokból két dolog világos. Egy: önre itt hivatalosan semmit nem bíztak. (Derültség az ellenzék soraiban.) Kettő: az előkészítő tárgyalások igazából csak '81-82-ben indultak be és folytak le, valótlan tehát az ön '77 és 80 közötti IMF-fel összefüggő ügynöki munkájára való hivatkozás.
Miniszterelnök úr, természetesen ön erre azt mondhatja, hogy tevékenysége annyira titkos volt, hogy a dokumentumokban sem szerepelhetett az ön neve és az a munka, amit ön végzett. Ezért fontos a szemtanúk véleménye. Marjai József volt miniszterelnök-helyettes, aki a kormány részéről a tárgyalásokért felelt, úgy nyilatkozott egy napilapnak - idézem -, nem emlékszik az ön IMF-fel kapcsolatos '82 előtti szerepére. (Gyürk András: Titkosan csinálta.) Szűrös Mátyás, akkori moszkvai nagykövet pedig (Derültség és felzúdulás az MSZP soraiban.) azt állítja - idézem -, az oroszok tudtak a magyar tárgyalásokról, de megakadályozni nem akarták a csatlakozást.
Ezeket az állításokat támasztja alá egy még hitelesebb tanú, az ön egykori összekötő tisztjének, Tóth Lajosnak a nyilatkozata is. Tóth 2002. június 30-án az egyik kereskedelmi televíziónak a következőket nyilatkozta, szó szerint idézem: "Ki mondta, hogy az IMF kapcsán lett belőle szt-tiszt? Olyan volt a főosztálya, ahol szükség volt egy szt-tisztre. Rá esett a választás, meg lett beszélve, elfogadta, és ki lett nevezve. Nem IMF-téma volt ez." Eddig az idézet. (Zaj.) Mit állít tehát az ön tartó tisztje, miniszterelnök úr? Hogy az ön munkájának semmi köze nem volt az IMF-hez, önt azért választották ki, mert kellett a Pénzügyminisztériumban egy politikailag is megbízható ember, és ön elfogadta ezt a felkérést. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Besúgó!)
(10.10)
De Tóth úr cáfolja önnek azt az állítását is, hogy ön a KGB ellen dolgozott. Idézem újra szó szerint: "A KGB, a szovjet fél erről tudott, a szovjetek tudták, hogy folyik egy ilyen tárgyalás. Ott volt az én szobám mellett a folyosón a szovjet tanácsadó tábornok, aki időnként megkérdezte: van valami érdekes újság? (Derültség a Fidesz és az MDF soraiban.) Tehát tudták." Eddig az idézet. Egyébként ezt Tóth úr még egyszer megismételte, a behangosított szállodai szobát elmagyarázva.
Miniszterelnök Úr! Korábbi állításait a dokumentumok és a szemtanúk cáfolják. Azt tudjuk, hogy önt ezért a munkáért busásan, mai áron 300 ezer forinttal megfizették. (Moraj.) De továbbra sem tudjuk, hogyan szervezték be, kiket figyelt meg, kikről adott jelentést - egész egyszerűen nem tudjuk, hogy ön mit csinált. Különösen nem tudjuk, hogy 1977-ben, 1978-ban, 1979-ben és 1980-ban mit takart az ön titkosrendőri tevékenysége. Ön nem tud elszámolni négy és fél esztendővel. Ezekre a kérdésekre az emberek választ várnak. Őszinte és egyenes választ várunk öntől.
Köszönöm. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van! - Hosszan tartó, nagy taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me