BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bevallom őszintén, amikor a napirend utáni hozzászólásra jelentkeztem, korántsem gondoltam, hogy erre hajnali fél háromkor kerül sor, hiszen a kiírás szerint tíz órára volt tervezve a vita vége. Nagy izgalommal és helyenként megrökönyödéssel hallgattam az eddig szóló napirendi pontok vitáját, de türelmesen vártam, hiszen ma este lakóvárosom, Mohács egyik jelentős beruházásának a megvalósulása érdekében szeretnék néhány gondolatot megosztani önökkel.
Mohács város önkormányzata az elmúlt években folyamatosan fejlesztette szennyvízcsatorna-hálózatát. A város képviselő-testületének célja - amelynek 1990 óta tagja vagyok -, hogy az Európai Unió normáinak mielőbb megfeleljünk e tekintetben is, és lehetőleg minél hamarabb elérjük a város csatornázottságának száz százalékát. Ennek érdekében már több beruházási ütemet sikerült megvalósítanunk, és végre elérkeztünk oda - miután a szennyvíztisztító művet is megépítettük még a '90-es évek közepén, amely már akkor is igen komoly terhet rótt a város önkormányzatára -, hogy a szennyvízcsatorna-hálózat építésének befejező, harmadik ütemének megvalósítására is sor kerülhessen.
Ennek a beruházásnak a megvalósítási költsége 522 millió forint, amelyet természetesen minél több pályázati forrásból szeretnénk megfinanszírozni, az önkormányzat teljesítőképessége, önereje sajnos véges. Reményeink szerint 80 százalékos támogatottság mellett az önkormányzat nagyjából 20 százalékos beruházási összeget tud felvállalni, amely így is több mint 104 millió forint, tehát - csak hogy a nagyságrendeket érzékeltessem - a város egyéves szabad fejlesztési költségeit fedezné.
Ezt feláldozva vállaljuk az áldozatot, ehhez azonban szükségünk van a már elnyert vízügyi célelőirányzat mellett, amelynek összege 52 millió forint, a szintén elnyert, ez év júniusi döntés alapján elnyert céltámogatásra, amely 208 millió forint, emellett reménykedünk a Baranya Megyei Területfejlesztési Tanácsnál elbírálás alatt lévő pályázatunk támogatásában, ami szintén 10 százalékos, tehát 52 millió forintnyi támogatást jelent. Ez együtt 60 százalékos támogatási mértéket ér el.
Ehhez feltétlenül szükségünk lenne még a Környezetvédelmi Alap célelőirányzatához benyújtott és a beruházás összegének 20 százalékos támogatottságát jelentő forrás megszerzésére. Sajnos, elég régóta járjuk a kálváriánkat ez ügyben. Még a polgári kormány idején kezdődött a pályázatunk bírálata, amelyet kétszer is visszaküldtek átdolgozásra, mind a kétszer csak apróbb technikai jellegű módosításokra volt szükség, de a döntés a mai napig nem született meg - állítólag szeptemberben születhet döntés erről.
Én azt szeretném, ha mielőbb tájékoztatást kaphatnék arra vonatkozóan, miszerint van esélyünk erre a pályázatra, ez a pályázatunk még él, a bírálat időpontját illetően valamilyen konkrét tájékoztatást tudna adni nekem a szaktárca, hiszen olyan fontos döntések meghozatala előtt állunk, mint például ez év szeptemberében, ha a beruházás megvalósulhat és elindulhat, közbeszerzési pályázat elindítása, illetve olyan szerződéskötések a már elnyert pályázatokkal kapcsolatban, amelyekre csak akkor tudunk leszerződni, hogyha látható az, hogy a beruházás forrásait, beleértve a 20 százalékos KAC-támogatást is, biztosítani tudjuk.
Azért gondoltam, hogy a parlament nyilvánosságát használom fel arra, hogy erről a városunk számára, városunk húszezer lakója számára rendkívül fontos kérdésről beszéljek, hogy valamilyen biztató választ kaphassak a kormányzattól. Én nagyon remélem azt, hogy ez az utolsó ütem, amely négyezer mohácsi polgár csatornázottsági problémáját oldhatja meg, lehetőséget teremt arra, hogy az Európai Unió előírásainak megfelelően Mohács városa százszázalékos csatornázottsággal elérje azt a szintet, amelynek érdekében igen sok áldozatot vállaltak a város polgárai, és ez rövid időtávon belül megoldódhasson.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me