DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A könyvnek, amit felmutatok, a fedelén olvasható a címe: Kisfogház - emlékek. Azokról a mártírokról olvasok, akiket ott végzett ki a zsarnokság az 1956-os forradalom után. A mártírok felsorolása kezdődik '56. november 12-én, és végződik '61. augusztus 26-án. Közülük egy név, Mécs Imre, a mi képviselőnk, aki túlélte.
Tisztelt Ház! Mécs Imre képviselő úr emlékezéséből olvasok részleteket most itt. Idézem:
1958. május 22-én délután vittek át bennünket rabmobilon, kézláb-bilincsbe verve a hírhedt Kisfogházba. Hatan voltunk: Nagy József, Szabó Lajos, Ivicz György, Bárány János, Forgács Ferenc és én. Mindegyikünket külön-külön zárkába helyeztek, én a jobb oldali sorban Angyal Istvánhoz kerültem, aki kedvesen, szinte ironikus mosollyal fogadott. Még a délelőtti ítélethirdetés letaglózó hatása alatt voltam, amikor beszámoltam neki a perünkről és Tutsek ítéletéről. Ismerem a firmát, mondta nevetve. Meghökkentett, hogyan tud mosolyogni, még nevetni is, itt, a halál kapujában.
Őt április 17-én ugyancsak Tutsek ítélte halálra Szirmai Ottó, a rádió dramaturgja és Széll Sándor, a műegyetem tanársegéde társaságában. Nemrégiben végezték ki Péch Gézát, Békési Bélát, Gerlei Józsefet és Balogh Lászlót, ők sem csináltak többet, mint ti, sőt, mégis kivégezték őket. Tutsek hármukat csak életfogytiglanra ítélte, és a Borbély-tanács másodfokon küldte őket bitóra. Nyugodj meg, mondta, ki fognak végezni. Nem az a lényeg, hogy mit csináltatok, hanem fejekre van szükségük, hogy bizonyítsák hűségüket Moszkva felé, és hogy saját mérhetetlen gyávaságukat palástolják és rajtunk bosszulják meg.
Meghökkentem. Így vígasztal? Utána még vitatkoztam egy kicsit, majd beláttam, hogy tökéletesen igaza van. Mi megszégyenítettük a világ legnagyobb szárazföldi hadseregét. Sámsonként október 23-án megráztuk a pártállam kőkemény épületét, és az egyetlen éjszaka alatt összeomlott.
Tovább beszélgettünk, fura módon egyre jobban megnyugodtam. Estére teljesen megnyugodtam. Éreztem Pista mosolyában a szeretetet. Ő már túljutott mindenen. Ő már lebegett. Az ágyban erre gondoltam. Szokásomhoz híven Istenhez fohászkodtam, majd arra gondoltam, hogy az a rohadt Kádár most forgolódik az ágyában, és abban a pillanatban elaludtam.
Pistával rengeteget beszélgettünk. Nagyon intelligens volt, igen sokat olvasott, hozzám hasonlóan. S ahogy beszélgettünk, egyre jobban lebegni kezdtünk, a tárgyak, az élet, a föld és a valóság felett. Minden madártávlatba került.
(2.30)
Tisztelt Ház! A terror éveiben halálra ítélt Mécs Imre beszámolójából ennyit idézek. Bajtársaként teszem, hiszen mi vagyunk ketten mostanság itt az Országházban, akik hasonlóan megéltük a zsarnokok terrorjának válogatott embertelenségeit. Igen, a nyilas, a kommunista terror a zord idők öröksége.
Mécs Imre Képviselő Úr! Hiszem, hogy jót tesz a magyar társadalom közérzetének és a nemzet hírének a világban, ahogy mi ketten a parlamentben, a parlament padsorain át kezet nyújtunk.
Tisztelt Ház! Köszönöm a meghallgatást. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me