SÓS TAMÁS

Full text search

SÓS TAMÁS
SÓS TAMÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt évek hiányos jogi szabályozása és az egymást követő, nem mindig következetes intézkedések miatt immár harmadik ütemben történő, üzleti alapon való üzletrész-megvásárlásból sok jogos igénylő kimaradt.
Az első csoportba tartoznak azok, akik olyan mezőgazdasági szövetkezet által kibocsátott üzletrésszel rendelkeznek, amely az '92. évi II. törvény szerint alakult át, a jelenleg is hatályos eljárási rend szerint a vételi ajánlat így ugyanis ezen mezőgazdasági szövetkezeti üzletrész megvásárlására nem vonatkozik - ez a mi térségünkben körülbelül nyolcszáz üzletrész-tulajdonost érint. (Folyamatos zaj.)
A második csoportba tartoznak azok, akiknek szövetkezete jogutód nélkül megszűnt, illetve ahol már befejeződött a csődeljárás, felszámolási és végelszámolási eljárás - Heves megyében kilenc mezőgazdasági szövetkezet tartozik ebbe a körbe, és több ezer embert érint.
Az e tárgyban kiadott, egymást követő öt kormányhatározat, illetve kormányrendelet alapján kialakított eljárási rend szerint nem vonatkozik a szövetkezeti üzletrész vételi ajánlat a következőkre:
a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészekre, amelyeket a tulajdonosok az eredeti jogszerzőtől megvásároltak vagy ajándékba kaptak, illetve ingyenes vagy részben ingyenes szerződéssel, például tartási vagy életjáradéki szerződéssel megszereztek; vagy
olyan jelenleg is működő szövetkezet külső üzletrész-tulajdonosaira, akik az üzletrészt a jogvesztő határidő után szerezték meg öröklés útján; vagy
azon külső mezőgazdasági szövetkezeti üzletrész-tulajdonosokra, akik öröklés útján megszerezték a szövetkezeti üzletrésztulajdont a téesznyugdíjastól, és a kérelmet az örökhagyó a jogvesztő határidőig nem nyújtotta be, illetve igénybejelentést nem tett; vagy
olyan személy tulajdonát képező mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészre, akinek tagsági viszonya kizárással szűnt meg; vagy
azon nyugdíjas szövetkezeti tagokra, akik az igénybejelentési határidő után váltak nyugdíjassá; vagy
azon külső üzletrész-tulajdonosra, aki '99. december 31. napja után lépett ki a szövetkezetből.
Javaslom, hogy vizsgáljuk felül a felsorolt kizáró tényezőket, amelyek nem követik az élet sokszínűségét, és igazságtalan diszkriminációt jelentenek.
Ugyanakkor mérlegre kellene tenni azt is, hogy az önhibájukon kívül bármilyen okból megszűnt szövetkezetek üzletrész-tulajdonosait a kárpótlási szabályokhoz hasonlóan üzletrészek megvásárlásával a magyar állam kárpótolja.
Bízom abban, hogy az indítványom megértésre talál képviselőtársaimnál, illetve a miniszter úrnál. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me