PARRAGH DÉNES

Full text search

PARRAGH DÉNES
PARRAGH DÉNES (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Jelenleg a részletes környezeti hatásvizsgálata folyik az M3-as autópálya Görbeháza-Nyíregyháza közötti szakaszának. Az eljárás korábbi szakaszában az előzetes hatásvizsgálat során négy változat értékelése történt meg, az A-, B-, C- és D-változatoké.
A jogszabályban előírt szakhatósági állásfoglalások és önkormányzati egyeztetések után az eljáró hatóság, a nyíregyházi székhelyű Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség által kiadott határozat csak a B- és D-változatot fogadta el részletes hatásvizsgálatra alkalmasnak. Nyíregyháza város kérésére kidolgozásra került a B- és D-változat közötti átkötés is. Jelenleg ezen nyomvonalak részletes hatásvizsgálata folyik.
Az előzetes hatásvizsgálatot lezáró határozat ellen nem került sor fellebbezés benyújtására. Ennek ellenére később, a részletes hatásvizsgálat lefolytatása közben sajnos politikai kampánytémává vált az illetékes szakhatóságok és a határozatot kiadó hatóság döntése, az A-nyomvonal elutasítása.
Sajnos ebben a környezet- és természetvédelmi érdekeket és az ezeket képviselő hatóságokat semmibe vevő, a jogállamisággal össze nem egyeztethető tevékenységben a jelenleg kormányzó MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei politikusai is jelentékenyen részt vettek. Még választási ígéreteik között is szerepeltették, hogy hatalomra kerülésük esetén az A-nyomvonalon épül meg az autópálya, mivel ez néhány kilométerrel rövidebb, mint a természetvédelmi szempontok alapján a hatóság által további vizsgálatra alkalmasnak ítélt B- és D-nyomvonalak.
Ezek után joggal merül fel a kérdés: a Környezetvédelmi Minisztérium tudja-e garantálni, hogy az engedélyezési eljárás további szakaszában a minisztérium területi szervei továbbra is szakmai érdekek alapján hozzák meg döntésüket?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me