LASZTOVICZA JENŐ

Full text search

LASZTOVICZA JENŐ
LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A kormány az 1111/2002. számú kormányhatározatával visszamenőleges hatállyal, június 10-e napján felmentette a Balaton Fejlesztési Tanácsba kinevezett dr. Bóka Istvánt. Ez a Magyar Közlönyben 2002. június 25-én jelent meg, dr. Bóka István ezen a napon értesült felmentéséről.
A Balaton Fejlesztési Tanács 1996 óta létezik, első elnöke az MSZP-kormány által kinevezett, később a Dunasaurusról elhíresült balatoni kormánybiztos, dr. Nemcsók János volt, akinek az elnöksége alatt érdemi munka nem folyt a tanácsban, és a régió fejlesztésével kapcsolatos tevékenysége is kimerült az országos sajtóban megjelent nagyotmondásaival.
Dr. Bóka István 1999 óta volt elnöke a Balaton Fejlesztési Tanácsnak, s ezalatt a három év alatt a tanács tetszhalott állapotából működőképes szervezetté vált. Kiépítésre került a munkaszervezete, amely bármely regionális ügynökséggel felveszi a versenyt. Az EU-s programozás területén mint nyolcadik régió tudott a Balaton fellépni.
A polgári kormánynak köszönhetően a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balaton régió olyan pénzforrásokkal rendelkezett - az idén 6 milliárd forinttal -, amilyenekkel korábban sohasem; gondoljunk a szennyvízcsatorna-programra, a turizmusfejlesztési programra, továbbá az ehhez kapcsolódó pályázatokra. Összefogva a kistérségi társulásokkal, a régiókkal, a kamarákkal, a balatoni civil szervezetekkel, a Balaton Fejlesztési Tanácsot egyre többen a Balaton gazdájának tekintik.
A választásokat követően a Balaton Szövetség elnöksége egyhangúan úgy döntött, kéri a kormányt, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke továbbra is dr. Bóka István legyen, hiszen pártállásra tekintet nélkül bírja a régió bizalmát.
A Balaton Szövetség tömöríti az összes part menti önkormányzatot és az üdülőkörzethez tartozó települések helyhatóságainak nagyobb részét. Ezért volt meglepő a felmentés, amely egyben dr. Bóka István elnöki tisztségét is megszüntette, akinek egyetlen bűne az volt, hogy fideszes országgyűlési képviselő. (Zaj a kormánypárti oldalon.)
Tisztelt Miniszter Úr! Szeretném megtudni, miért mentette fel a kormány a szakmailag széles körben elismert elnököt. Van-e összefüggés az MSZP-káderek politikai érdekei és a munkáját jól végző elnök eltávolítása között? Miért kellett a felmentésről haladéktalanul, visszamenőleg intézkedni? Milyen eljárás az, hogy az elnököt nem értesítik felmentéséről, és az új delegáltat a kormány a mai napig nem nevezi meg? A Balaton Fejlesztési Tanács elnökét a kormány erőből vagy a Balaton régióban kialakult konszenzus alapján, az önkormányzatok, a civil szervezetek, a kamarák megkérdezése alapján kívánja-e megválasztani?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me