BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy úgy kezdjem a felszólalásomat, hogy reagálok Mátrai Mártának arra a sommás kijelentésére, miszerint ezt az országgyűlési határozati javaslatot álságosnak tartotta.
Nos, nekem az álságosságról más a véleményem. Én álságosnak azt tartom, amikor a Fidesz részéről hallom azokat a kijelentéseket, hogy minden család egyformán fontos, hogy mennyi mindent csinált a családok érdekében az előző négy évben a kormány. (Babák Mihály: Ez igaz.) Igaz, csak nem mindegyikért. Igaz, sokat adott a kormány bizonyos családoknak, de éppen a szegény családokra nem gondolt.
Következésképp azt hiszem, hogy ennek az országgyűlési határozatnak a kapcsán arról vitát nyitni, hogy mi is az álságos viselkedés, talán nem kellene. De nem tudom megállni, hogy a beszédem jelentős részét magam is ne azzal a szemléletbeli különbséggel, annak a szemléletbeli különbségnek a felvázolásával kezdjem, ami kiderült a bizottsági vitában is. Sajnos, igen éles, igen maró vita zajlott közöttünk.
Szeretnék idézni az ezen a bizottsági ülésen elhangzott hozzászólásból. Mátrai Márta úgy fogalmazott: "A munkahely-teremtési programból kiindulva lehetne eljutni addig, hogy azokat a rászorult embereket, akik hátrányos helyzetben vannak, hogyan tudjuk visszavezetni - ez a kedvenc kifejezése a Fidesznek - visszavezetni a munka világába, hogyan tudjuk őket olyan helyzetbe hozni, hogy ők igenis dolgozzanak (Babák Mihály: Vissza kell vezetni őket.), és a keresményükből legalább megpróbálják törleszteni azt a felhalmozott hátralékot, amit eddig összehoztak."
Fideszes képviselőtársaim most is bólogatnak. Pedig hát ebből a mondatból derül ki legpregnánsabban, hogy kizárólag abban gondolkodnak, hogy az az ember jut bajba, aki nem dolgozik, aki lusta. Az a megoldás, hogy visszavezetjük őt a munka világába, majd dolgozik. (Babák Mihály közbeszól.) De, erről van szó, erről van szó! Pedig az országgyűlési határozati javaslat sem az önkényes lakásfoglalókat nem említi, sem azt a ténykörülményt, hogy nagyon sok munkanélküli kerül olyan helyzetbe, olyan helyzetközelbe, hogy a kilakoltatás veszélye fenyegeti.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon sok család van Magyarországon, ahol dolgoznak, egyik vagy mindkét szülő dolgozik, de olyan kevés a jövedelme, hogy abból tisztességesen a családját eltartani, tisztességesen a gyerekeket megetetni, és még a rezsit is fizetni nem tudja. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon markáns szemléletbeli különbség közöttünk. (Babák Mihály közbeszól. - Az elnök csenget.) Nem kellett volna visszanyúlnom a bizottsági ülés jegyzőkönyvéig, hiszen az előbb a pulpitusról mondott hasonlókat Mátrai Márta. Említette, hogy vannak válsághelyzetben lévő családok, akik önhibájukon kívül kerülnek bajba, és akkor azok érdemesek a segítségnyújtásra, rajtuk lehet segíteni. Emellett említette, hogy vannak olyan családok, amelyek nem tudnak gazdálkodni, gazdálkodási hiányosságaik miatt, önhibájukból kerülnek bajba. Velük kapcsolatban igazából jó megoldások nincsenek, meg kell őket tanítani.
Nem gondolom, hogy egy kormánynak ilyen típusú feladatai lennének. Azt gondolom, hogy ebben a Házban méltatlanul kevésszer esik szó a legszegényebbekről, méltatlanul kevésszer esik szó a hajléktalanokról, és amikor én teljes jóindulattal, jó szándékkal aláírója vagyok ennek az országgyűlési határozati javaslatnak, akkor nem gondoltam, hogy ilyen viták keletkeznek belőle.
Hiszen Mátrai Márta itt fölsorolta, hogy vannak vizsgálatok, ismerhetnénk, bennünk van a hiba, ha nem ismerünk ilyen vizsgálati adatokat. Azt is mondta, hogy elmehetnénk a csepeli polgármesterhez tájékozódni, hogy mi újság Csepelen s a többi. Pont az a különbség, hogy az ember magánemberként elkezd érdeklődni, vagy akár képviselőként, mindegy, vagy itt a Parlament falai között tárgyal súlyának megfelelően egy témát. Én ezt különbségnek érzékelem.
Azért tartom fontosnak az országgyűlési határozati javaslatunkat, mert igen, ez feladatot fogalmaz meg a kormánynak, feladatot rövid határidővel, hogy tudniillik tárja föl a tényleges helyzetet. Ha tetszik, diagnózist szeretnénk látni. Feladatot fogalmaz meg, hogy tegyen mellé költségszámítást, lássuk világosan, hogy mennyibe kerül egy hajléktalan ember ellátása, ha tetszik, az államnak, mennyibe kerülnek a gyerekek, akiket ki kell emelni a családból. És utána fogalmazzon meg javaslatot a terápiára; illetve ezzel párhuzamosan tekintse át az európai uniós tapasztalatokat, gyakorlatot, hátha lehet onnan jó ötleteket, jó megoldási javaslatokat meríteni, hogy kezelni lehessen ezt a problémát.
(21.30)
Tényleg rossz ízű a szám, hogy egy ilyen jó szándékú javaslatról - amivel kapcsolatban tulajdonképpen időnként még találkoznak is a gondolatok - miért ilyen stílusban kell a Házban vitatkozni, hogy miért utasítja el a jelenlegi ellenzék, hogy egy ilyen munkát a kormány elvégezzen, hogy egy ilyen munkára a parlament, a képviselők felhatalmazást vagy rendelést adjanak, ha tetszik, a kormánynak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Időről időre drámai helyzetek állnak elő kilakoltatások kapcsán. Ezeket a drámai helyzeteket sokan jobbára csak újságon keresztül olvassák. Azt gondolom, hogy ilyen drámai helyzetek vidéken, egészen kis településeken gyakorlatilag nem fordulnak elő, de városban igen - vidéken is -, és minél nagyobb város, annál gyakrabban és annál tömegesebben. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, ebben az országgyűlési határozati javaslatban pont az a cél fogalmazódott meg, hogy olyan kérdésről van szó, ahol az önkormányzat tulajdonosi jogait és a család védelmével kapcsolatos jogokat kellene tudni egyeztetni. Hiszen ezek konfliktusba kerülnek egymással minden kilakoltatási szituációban! Azt gondolom, az önkormányzatok érdekeit is szolgáljuk akkor, amikor erre felhívjuk a parlamenten keresztül a kormány figyelmét.
Mátrai Mártának még volt olyan megjegyzése is, hogy miért nem hajléktalanellátásra vagy adósságkezelésre fordították azokat a forrásokat az önkormányzatok, amelyek egyébként adva vannak számukra. Például azért nem, mert rendkívül szűkös az önkormányzatok forrása. Például azért szűkös, mert a Fidesz-kormány rendkívül szűkmarkúan kezelte az önkormányzatok támogatásának a kérdését.
Én azt gondolom, ez olyan konfliktus, amelynek a feloldására van mód, de amihez az önkormányzatoknak is segítséget kell nyújtani.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me